tisdag, september 15, 2020

Morden i Malexander

De här tre träskråttorna avrättade två poliser och nu ber de om strafflindring.

Deras straff bör vara inlåsning i trång cell med stenväggar utan fönster.

På väggarna ska det finnas stora bilder med de mördade poliserna.

De bör inte släppas ut levande!

Polismännen hittas mördade. Borén har skjutits med fem skott varav ett är ett nackskott. Karlström har träffats av tre skott, varav ett är i pannan med 10 cm avstånd enligt Statens kriminaltekniska laboratorium.





MALEXANDERMORDEN

■■ Polismorden i Malexander är ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria.

■■ Den 28 maj 1999 rånade Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson Östgöta Enskilda bank i Kisa. Sedan flydde de söderut mot Vimmerby och strax väster om Kisa – i byn Malexander – åkte de rätt in i en vägspärr.

■■ Där väntade poliserna Olov Borén, 42, och Robert Karlström, 30, vid sin patrullbil. I eldstriden som uppstod miste båda poliserna livet.

28 maj 1999 sköts polismännen Olle Borén (42) och Robert Karlström (30) till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Polismännen hittas mördade. Borén har skjutits med fem skott varav ett är ett nackskott. Karlström har träffats av tre skott, varav ett är i pannan med 10 cm avstånd enligt Statens kriminaltekniska laboratorium.

■■ Arklöv, Olsson och Axelsson dömdes alla till livstid.

Örebro tingsrätt köpte också – i sitt senaste beslut, från i våras – att Tony Byström "medverkat till att främja sin anpassning i samhället." Rätten ansåg samtidigt ett tidsbestämt straff inte är aktuellt ännu:

"Det innebär att den tid som återstår för Tony Byström att avtjäna innan en villkorlig frigivning kan bli aktuell överstiger den tid som krävs för en nödvändig utslussningsplanering. Vid dessa förhållanden saknas det, mot bakgrund av vad som framkommit om återfallsrisken, förutsättningar att nu omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt fängelsestraff. Tingsrätten avslår därför Tony Byströms ansökan."

På en inspelning som den nu pensionerade kriminalinspektören Benniet Henricsson burit med sig i nästan 20 år säger Arklöv att han ljugit när han tidigare pekat ut Tony Olsson och att han genom sitt erkännande vill att Olsson och medbrottslingen Andreas Axelsson ska få upprättelse.

– Jag gick till polisen som låg i diket och sköt honom i bakhuvudet. Efter det så gick jag till polisen som låg snett bakom polisbilen och sköt honom i pannan, säger Arklöv på inspelningen.

– Mitt vapen var antingen ur funktion eller om det var slut på ammunition. Jag plockade upp en av polisens vapen som låg på vägen, säger Arklöv och tystnar sedan för att samla sig.

– Därefter gick jag till polisen som låg i diket och sköt honom i bakhuvudet. Efter det så gick jag till polisen som låg snett bakom polisbilen och sköt honom i pannan.

Inga kommentarer: