tisdag, september 01, 2020

Gängvåldet

Svenskarna har låga förhoppningar om att politiker och myndigheter ska lyckas minska gängvåldet.

I stället tror hela 58 procent att problemen med gängkriminalitet kommer att öka det närmsta året, visar en mätning från Expressen/Sifo.

Fråga: Hur tror du gängkriminaliteten i Sverige kommer att utvecklas under det närmaste året?

Öka: 58 procent.
Vara som nu: 30 procent.
Minska: 4 procent.
Tveksam, vet ej: 7 procent.

Baserat på partitillhörighet:

Socialdemokraterna
Öka: 48 procent.
Vara som nu: 37 procent.
Minska: 8 procent.
Tveksam, vet ej: 7 procent.

Moderaterna
Öka: 69 procent.
Vara som nu: 26 procent.
Minska: 2 procent.
Tveksam, vet ej: 3 procent.

Sverigedemokraterna
Öka: 88 procent.
Vara som nu: 11 procent.
Minska: 1 procent.
Tveksam, vet ej: 0 procent.

Vänsterpartiet
Öka: 33 procent.
Vara som nu: 44 procent.
Minska: 9 procent.
Tveksam, vet ej: 15 procent.

Centerpartiet
Öka: 31 procent.
Vara som nu: 58 procent.
Minska: 1 procent.
Tveksam, vet ej: 11 procent.

Kristdemokraterna
Öka: 80 procent.
Vara som nu: 17 procent.
Minska: 2 procent.
Tveksam, vet ej: 1 procent.

Liberalerna
Öka: 38 procent.
Vara som nu: 37 procent.
Minska: 9 procent.
Tveksam, vet ej: 16 procent.

Miljöpartiet
Öka: 22 procent.
Vara som nu: 54 procent.
Minska: 9 procent.
Tveksam, vet ej: 15 procent.

Fråga: Hur stort förtroende har du för politikernas och myndigheternas möjligheter att minska gängkriminaliteten i Sverige?

Stort förtroende: 18 procent.
Litet förtroende: 55 procent.

Baserat på partitillhörighet:

Socialdemokraterna
Ganska eller mycket stort: 35 procent.
Ganska eller mycket litet: 26 procent.

Moderaterna
Ganska eller mycket stort: 15 procent.
Ganska eller mycket litet: 66 procent.

Sverigedemokraterna
Ganska eller mycket stort: 3 procent.
Ganska eller mycket litet: 94 procent.

Vänsterpartiet
Ganska eller mycket stort: 22 procent.
Ganska eller mycket litet: 46 procent.

Centerpartiet
Ganska eller mycket stort: 20 procent.
Ganska eller mycket litet: 41 procent.

Kristdemokraterna
Ganska eller mycket stort: 13 procent.
Ganska eller mycket litet: 69 procent.

Liberalerna
Ganska eller mycket stort: 29 procent.
Ganska eller mycket litet: 45 procent.

Miljöpartiet
Ganska eller mycket stort: 28 procent.
Ganska eller mycket litet: 27 procent.

När Stefan Löfven intervjuades i SVT och fick frågan om det var misslyckad integration som låg bakom gängvåldet så bekräftade han inte det, utan pratade i stället allmänt om att arbetslöshet inte var bra för den arbetslöse. Jerzy Sarnecki, som gissningsvis är den kriminolog i Sverige som oftast fått uttala sig om brottsligheten i tv, förklarade i en debattartikel 2016 att invandrare bara blir de ”nya fattiga” som tar över de problem inklusive överrepresentationen i brott som den gamla gruppen fattiga infödda hade.



94 procent hade minst en utrikesfödd förälder

Men i verkligheten finns ett starkt samband mellan ökningen av grovt våld och misslyckad migrations- och integrationspolitik. DN undersökte gärningsmän för mord och mordförsök med skjutvapen och fann att ”Av 100 personer som knyts till mord och mordförsök med skjutvapen har 90 minst en utlandsfödd förälder”. Expressen kartlade bakgrunden för 192 gängmedlemmar i Stockholm och kom fram till att 94,5 procent hade minst en utrikesfödd förälder.

Somliga vill peka på Danmark som motexempel. Danmark har ju haft lägre migration än Sverige, men har ändå problem med gängvåld, om än i mindre skala, och inte samma användning av handgranater. Men även gängvåldet i Danmark är kopplat till migrationen. Enligt imamen Molay Jaw leder marginaliseringen av muslimer i Danmark till att unga muslimska män lockas av de kriminella gängen, och man har noterat att gängen har lätt att rekrytera bland danskar med invandrarbakgrund.

Tror Sarnecki och Löfven att människor inte klarar av att förstå att den ökning av dödsskjutningar vi sett sedan 1990 har med migration och integration att göra? Vilka är deras belägg för att fattiga med inrikes födda föräldrar skulle ha börjat använda automatvapen och handgranater i gängkonflikter i den omfattning som vi ser nu? De menar att vi i en kontrafaktisk situation utan de senaste decenniernas invandring skulle haft samma ökning av skjutningar, men då av mördare med svensk bakgrund. Det finns inga bevis för detta i studier, ändå har detta ideologiska önsketänkande upprepats som en sanning av Sarnecki och regeringen.

Det är till exempel möjligt att mekanismen är just hög migration av lågt utbildade till ett kunskapssamhälle med utbyggda försörjningssystem som riskerar att passivisera människor.

Visst är det troligt att det finns fler ingredienser än hög migration som är viktiga faktorer bakom ökningen av gängvåldet, som det faktum att vi är ett kunskapssamhälle med få enkla jobb, och dåligt gränsskydd och polis anpassad för ett mjukare samhälle, men säg inte att migrationen inte är en faktor. Det är till exempel möjligt att mekanismen är just hög migration av lågt utbildade till ett kunskapssamhälle med utbyggda försörjningssystem som riskerar att passivisera människor.

Istället har vi serverats med påståenden som att det är liten risk att allmänheten drabbas av gängkriminaliteten, vilket till exempel Morgan Johansson sa till Expressen 2018. Men allmänheten är redan drabbad. Det är inte det faktum att en kvinna och ett barn utsattes i Malmö 2019 som är den avgörande faktorn för att det är dags att ta itu med gängvåldet. Allmänheten är sedan länge drabbade på ett mycket mer vittgående sätt. Gängvåldet skiljer sig från fyllemorden på sådant sätt att risken för vittnen att drabbas av repressalier i form av hot eller våld är mycket större, eftersom det finns ett helt gäng bakom en åtalad gärningsman. Affärsidkare i utsatta områden är maktlösa mot gängen och får överväga att slå igen sin verksamhet. Boende i utsatta områden får acceptera otryggheten som ofrånkomligen kommer av att få se gängens öppna knarkhandel på allmän plats.

Det är verkligen dags att sluta dumförklara allmänheten och i stället försöka gå till botten med de mekanismer som gjort att det grova våldet på allmän plats ökat kraftigt i Sverige. Gör sen adekvata åtgärder för att komma till rätta med detta allvarliga samhällsproblem som sedan länge drabbat allmänheten.

Det är märkligt att det endast är i Sverige som forskningen visar att det inte hjälper med hårdare straff.

Den senaste tiden har det inträffat händelser som fått många att undra om regeringen helt har tappat kontrollen över kriminaliteten i Sverige. Det har i Malmö nyligen varit upplopp med skanderande av antisemitiska slagord och människor som ropat ”Allah är stor”, stenkastning mot polis och anlagda bränder. Flera grova våldsdåd med kopplingar till kriminella nätverk har skett i Stockholmsområdet, inklusive dödsskjutningen av en 12-årig flicka och våldtäktsrån av två pojkar timtals på en kyrkogård i Solna. Kommunanställda ska kunna få eskort av väktare i Göteborg på grund av skottlossningar, bilbränder och vägspärrar som kontrolleras av en klan.

Upploppen i Malmö är en världsnyhet och polisen har gått ut med ett meddelande till allmänheten om att våldsutvecklingen är synnerligen allvarlig i Sverige, och skriver att samhället måste sätta ner foten för att bryta utvecklingen. Hur har det kunnat gå så långt att Sverige internationellt används som ett exempel på misslyckad integration och därtill relaterad kriminalitet? Varför har politikerna låtit detta hända?

Så sent som 2018 gick en ledande professor ut och sa att problemen med gängkriminalitet minskat, och en annan hävdade att brottslighet minskat. Professor Henrik Tham pratar om ”svartmålningen” av brottsligheten och om artiklar som ökat allmänhetens oro.

I DN gick sex professorer i kriminologi ut och påstod att forskningen visar att hårdare straff inte minskar brottsligheten, vilket gett stöd till politiker som velat blunda för den negativa utvecklingen. Detta trots att t ex grannlandet Danmark uppenbarligen anser att hårdare kriminalpolitik är rätt väg att gå. Det är märkligt att det endast är i Sverige som forskningen visar att det inte hjälper med hårdare straff. Man kunde annars tro att forskning om grundläggande kriminologiska samband inte borde visa något helt annat i Sverige än i andra länder.

De senaste åren har dödsskjutningar legat kring 40 per år enligt polisens statistik. Enligt denna skedde det 242 olagliga sprängningar 2019, och 135 sprängningar 2018, dvs samma år som ledande professorer går ut med avsikten att stoppa försöken att strama upp kriminalpolitiken. Det är många av oss som inte har något minne alls av olagliga sprängningar av butiker och bostäder före 2010-talet.

Det var vi, allmänheten, som hade rätt; det grova våldet ökar. Nu måste politikerna sluta lyssna på de kriminologer som haft fel och faktiskt göra något åt utvecklingen innan gemene man helt tappar förtroendet för att politikerna ska förmå vända utvecklingen.

Högsta ansvarig politiker för kriminalpolitiken är Morgan Johansson. Det räcker faktiskt nu, Morgan Johansson, fixa gängvåldet eller avgå!


Inga kommentarer: