fredag, september 11, 2020

Nine Eleven

Uppdatering 2022-08-02


al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri har dödats i en amerikansk drönarattack i Afghanistan utförd av underrättelsetjänsten CIA, uppger amerikanska befattningshavare till Reuters.

Han var en av hjärnorna bakom 11 september-attackerna och tog över ledarskapet för terrornätverket efter att förre ledaren Usama bin Ladin dödats.

Enligt en av de amerikanska befattningshavarna, som uttalar sig anonymt, genomfördes drönarattacken i den afghanska huvudstaden Kabul på söndagen.

– I helgen genomförde USA en terrorbekämpningsoperation mot ett betydande al-Qaida-mål i Afghanistan. Operationen var framgångsrik och det var inga civila offer, säger en högt uppsatt person i presidentadministration enligt Reuters.

Den talibanske talespersonen Zabihullah Mujahid skriver på Twitter att ett luftangrepp genomfördes mot ett bostadshus i Sherpurområdet i Kabul den 31 juli och att man bedömde att den hade utförts av en amerikansk drönare. Han fördömer attacken och hävdar att den är ett brott mot ”internationella principer”.

En video från april 2002 visar Ayman al-Zawahiri tillsammans med dåvarande al-Qaida-ledaren Usama bin Laden.

En video från april 2002 visar Ayman al-Zawahiri tillsammans med dåvarande al-Qaida-ledaren Usama bin Laden. Foto: TT

Den egyptiske läkaren al-Zawahiri, som nyligen fyllde 71 år, har länge varit en av världens mest eftersökta terrorister. al-Zawahiri var en av hjärnorna bakom 11 september-attackerna 2001, då nästan 3 000 personer dog. Han tros även ha deltagit i planeringen av attacken mot den amerikanska flottans fartyg USS Cole i Jemen i oktober 2000, då 17 personer dog och 30 skadades.

al-Zawahiri tog över ledarskapet för al-Qaida efter att den förre ledaren Usama bin Ladin dödats vid en amerikansk insats i Pakistan 2011. USA har haft ett pris på hans huvud och erbjudit en belöning på upp till 25 miljoner dollar för information som leder till ett gripande, uppger CNN.

De senaste åren har det flera gånger ryktats om att al-Zawahiri lider av dålig hälsa samt att han är död. Men i april i år släpptes en video där han lovordade en muslimsk kvinna för att ha trotsat ett förbud mot att bära huvudduk, vilket skingrade dödsryktena.

Det har varit oklart var al-Zawahiri gömt sig. I juni 2021 antydde en FN-rapport att han befann sig i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan. Om det kan bekräftas att han dödats i Afghanistan väcks frågan om talibanerna gett honom en fristad i landet efter maktövertagandet i augusti 2021, då de sista USA-styrkorna lämnade landet.

Natten till tisdagen, Svensk tid, höll USA:s president Joe Biden ett tal till nationen där han berättade om insatsen och konstaterade att den varit lyckad.

– Rättvisa har skipats, den här terroristledaren finns inte längre. Folk behöver inte längre vara rädda för denna hänsynslösa och fast beslutna mördare, sade han.


Han talade då även om elfte september-attackerna, och sade att han hoppades att al-Zawahiris död skulle ge de anhöriga till attackernas offer ett slags avslut.

– Oavsett hur lång tid det tar, oavsett var du gömmer dig, om du är ett hot mot vårt folk kommer USA hitta dig och oskadliggöra dig.

Redan i april fick Joe Biden uppgifter från CIA om al-Qaida-ledarens gömställe i Kabul.

Förra måndagen – efter flera topphemliga möten i Vita huset – gav presidenten grönt ljus till attacken.

Ayman al-Zawahiri, 71, stod på balkongen när två drönarmissiler tog hans liv i söndags morse.

Sent på måndagskvällen rapporterade flera amerikanska medier att al-Qaidas ledare dödats i en CIA-ledd drönarattack i Kabul i helgen.

Klockan 01.30, svensk tid, höll USA:s president Joe Biden ett tv-tal där han bekräftade uppgifterna. Biden – som åter testats positivt för covid-19 så sent som på måndagen – talade utomhus från Vita huset och utan närvaro av reportrar.

Presidenten påminde om att Ayman al-Zawahiri jagats av USA i mer än 20 år.

– Han gjorde filmer, även de senaste veckorna, där han uppmanade sina följare att attackera USA och våra allierade. Nu har rättvisa skipats. Den här terroristledaren finns inte längre.

”Godkände precisionsbombning”

Enligt Biden fick USA:s underrättelsetjänst uppgifter om al-Zawahiris gömställe ”tidigare i år”.

– Han hade flyttat till centrala Kabul för att återförenas med nära familjemedlemmar. Efter att noggrant ha gått igenom de tydliga och övertygande bevisen om var han fanns godkände jag en precisionsbombning för att få bort honom från slagfältet en gång för alla.

Biden sa att operationen planerats noggrant för att minimera risken för skador på civila.

– För en vecka sedan, efter att jag fick rådet att förutsättningarna var optimala, gav jag det slutliga godkännandet att ta honom. Uppdraget var en succé. Ingen av hans familjemedlemmar skadades.

Joe Biden, stundtals lätt hostande under talet, vände sig också direkt till alla USA-fientliga terrorister.

Oavsett hur lång tid det tar, oavsett var du gömmer dig: Om du är ett hot mot vårt folk kommer vi att hitta dig och slå ut dig.

Uppgifter: De skyddade al-Zawahiri

Enligt CNN hade drönarattacken planerats i hemlighet under lång tid. Joe Biden briefades första gången i april. Då hade CIA redan sedan flera månader identifierat ett närverk av personer som skyddade al-Zawahiri i Kabul.

Enligt tv-kanalens uppgifter bodde terrorledaren med sin fru, dotter och barnbarn i huset. Kvinnorna gjorde avledande manövrar när de gick till och från byggnaden för att försvåra upptäckt.

Med tiden började CIA se mönster i rörelserna. Al-Zawahiri lämnade aldrig sitt gömställe, men en detalj blev avgörande: De amerikanska tjänstemännen kunde se att han regelbundet och under längre perioder gick ut på balkongen.

Medan CIA fortsatte övervaka terrorledaren gjordes noggranna analyser av byggnadens konstruktion. Målet var en bombning som skulle döda al-Zawahiri men inte få huset att rasa samman, uppger CNN. Biden krävde också, enligt uppgifterna, att varken familjemedlemmar eller andra civila i området skulle dö i attacken.

Biden fick se miniatyrmodell

Den 1 juli presenterades den slutliga planen för Joe Biden. Med på mötet var bland andra CIA-chefen Bill Burns, underrättelsechefen Avril Haines och nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan.

Biden fick undersöka en miniatyrmodell av byggnaden där al-Zawahiri gömde sig. Enligt CNN frågade presidenten hur solljuset faller mot huset, vad det är byggt av och hur vädret kunde påverka en attack.

– Han var särskilt fokuserad på att försäkra sig om att allt hade gjorts för att minimera risken för civila dödsfall, säger en källa till kanalen.




11 september-attackerna eller 9/11 (nine-eleven) var en serie samordnade terroristattacker genomförda av den muslimska terroristorganisationen al-Qaida riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001. Fyra amerikanska passagerarflygplan kapades; två av dem flögs in i det civila World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York. Det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon i Virginia och det fjärde havererade på ett fält utanför Shanksville i Pennsylvania. Attackerna dödade 2 996, skadade över 6 000 personer och orsakade skador i egendom och infrastruktur för minst 10 miljarder dollar. De allra flesta dödsoffer var de som dog i eller nära tvillingtornen, antingen då de attackerades eller rasade, detta har gjort att attackerna mot tvillingtornen har fått mest uppmärksamhet i media.

En betydande andel av de döda, ungefär 1344 människor, var de som blev fångar i de översta delarna av det norra tornet, ovanför eller nära kraschzonen. De omkom antingen genom att i desperation hoppa från byggnaden, rökgasförgiftning, brännskador eller när tornet kollapsade klockan 10:28 lokal tid. Det södra tornet hade till viss del evakuerats då det andra planet rammade dess sydvästra sida klockan 9.03 lokal tid, varför antalet omkomna var något lägre (jämfört med norra tornet), med drygt 700 människor inkluderat brandmän och andra hjälparbetare som omkom då det kollapsade.

Attacken räknas som det största terrorattentatet i världshistorien och ses som en av de mest betydelsefulla händelserna i modern tid vad gäller ekonomiska, sociala, politiska, kulturella och militära effekter i USA och många andra delar av världen. Som svar på attackerna startade USA kriget mot terrorismen. USA:s kongress lät granska attackerna genom Kommissionen för terrorattackerna mot USA.



Inga kommentarer: