onsdag, september 09, 2009

Bruna moln av sot förstärker växthuseffekten


För drygt ett halvår sedan kunde jag läsa i Svenska Dagbladet om de bruna sotmoln som förstärker växthuseffekten. Många tvivlar på att människors livsstil har någon inverkan på klimatet, men sotmolnen kan ingen förneka. Det finns där som ett ovedersägligt bevis.

Artikelcitat: "De väldiga molnen – av en mix av damm, sot och svavelpartiklar – har stor inverkan på klimatet. Så mycket som en fjärdedel av den globala uppvärmning som har uppmätts under 1900-talet kan bero på dessa så kallade bruna moln, eller lika mycket som hälften av det koldioxidutsläppen har orsakat."

Internationellt har problemet uppmärksammats länge och NASA presenterade i november 2007 denna rapport. Klicka på rubriken för mera läsning om klimatövervakningen hos NASA.

Bättre sent än aldrig. I dag 09-09-09, nådde nyheten Sveriges största nyhetsmedium Dagens Eko.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte detta "fenomen" som kallas "Global dimming"? Har för mig att jag läst nånstans att solen uppfattas ungefär 25% svagare idag än för, kanske, hundra år sedan.

Eller har jag fel här?

/Jonas

Germund sa...

Hej Jonas,

Nej, du har inte fel. Global dimming är den reduktion av solinstrålning som antas bero på en ökad partikelhalt i atmosfären.