söndag, oktober 12, 2008

Fotboll Sverige Portugal

Uppdatering 29 mars 2009.
Det här inlägget skrevs 2008 men är lika aktuellt i dag


Det har varit ett himla ståhej i massmedierna de senaste dagarna om en fotbollsmatch mellan Sverige och Portugal. Efteråt var kommentarerna från sportjournalisterna allt från bra till uselt. Några av de välbetalda svenska atleterna trodde att de skulle ha vunnit om de hade gjort mål. Innan matchen lovade några av dem att de skulle försöka göra sitt bästa. De skulle försöka göra sitt bästa. Denna enfaldiga utfästelse hörs alltid från spelarna före matcherna och en del av dem tror att om de bara gör flera mål än motståndarna, har de en chans att vinna. Jag tror att man blir lite förvirrad av att vara så många som kämpar om en enda boll. Man gör alltid sitt bästa! Den som bara försöker göra sitt bästa är en svikare och förrädare.

I riktig bollsport är de max fyra som jobbar med en boll. I riktig bollsport kan det aldrig bli oavgjort.

Bowling är en bra sport. En boll en spelare. Snooker är en jättebra sport. 22 bollar på två spelare. Beachvolley är fint med fyra spelare per boll. Tennis, bordtennis och squash är kvalitetssporter.

Bowls är en höjdarsport med bollar som har plattats till lite så att de kan skruvas på ett genialt sätt. Curling är likt Bowls fast med glidande handtagsutrustade bollar som kallas stenar. De bästa curlingspelarna är vackra damer som inte ska förväxlas med curlingmödrar.

Enligt min ringa mening finns det bara två storlagsbollsporter som är helt civiliserade. Brännboll och cricket är de lysande undantagen från "max fyra spelare per boll". Bandy är också ett undantag av rent kulturella orsaker. Bandykultur har inslag av gamla bondetraditioner. Golf är den mest primitiva sortens jordbruk.

I cricket gör man matchpaus för te och kakor där båda lagen umgås med varandra.

Krocket är en sofistikerad bollsport med kvalitetsvärden som bara överträffas av kubb. Kubb spelas med jättestora träbollar som har svarvats ned till pinnar.

Klicka på rubriken och läs bloggens tidigare idrottsreferat. Rulla ned förbi detta inlägg om det ligger överst.

Inga kommentarer: