fredag, oktober 10, 2008

Nobels fredspris - Mänskliga Rättigheter

Klicka på rubriken och besök Nobelprisets hemsida
Klicka på bilderna så blir de större och tydligare

Bedömningen av kvalificering till Nobels fredspris, har tippat lite från ren fredsmission till fredsstödjande genom miljöarbete.

Oavsett vilka bedömningsgrunder som leder till årets fredspris, hoppas jag att pristagar-en/na belönas för ett långsiktigt arbete och inte för kortsiktiga insatser.

Ta palestinakrisen som ett exempel. Regelbundet flammar tidningarnas löpsedelsrubriker upp med "GENOMBROTT I FREDSFÖRHANDLINGARNA".

Varje gång hyllas någon fredsmäklare för att ha lyckats ena parterna.

Varje gång agerar någon av alla som inte vill ha fred i området och så glöms "genombrottet".

Dagen för utdelandet av Alfred Nobels får mig att tänka på haveriet för Mänskliga Rättigheter.

Mänskliga rättigheter är basen för fred. FN-rådet för mänskliga rättigheter domineras av muslimska diktaturer som motarbetar mänskliga rättigheter. De nötterna vill att religionskritik ska vara brott mot mänskliga rättigheter.

Fredspriset borde ges till någon som återställer FN till vad det en gång var på tiden när Dag Hammarskjöld ledde organisationen.

Avskaffa rådet för mänskliga rättigheter och bilda en ny organisation ledd av stater som utan reservation ansluter sig till Mänskliga Rättigheter. Ogiltigförklara resolution L12.

Uppdatering 11.00 - Det blev Martti Ahtisaari - Ett bra val enligt den gamla traditionen att belöna fredsmäklare, men det borde ha delats med någon som arbetar med förhindrande av krig också.

Allt i bloggen om Förenta Nationerna

Inga kommentarer: