lördag, oktober 11, 2008

Mörk materia - Mörk energi - LHC

Uppdatering 22/10

När vi ser ut mot resten av universum en sjärnklar natt, ser vi stjärnor som lyser och blinkar. De utgör cirka 4% av universum. Resten kallar vi mörk materia eller mörk energi. Vi vet inte vad det är eftersom det inte reflekterar någon strålning som vi kan generera. Experimenten med LHC i CERN ska kanske ge en indikation om vad mörk materia består av. Mera om LHC i Vetenskapsradion.

Om rymden Klicka på rubriken och läs wikidefinitionen av mörk materia. Klicka på bilden så blir den större.

Eftersom inte mörk materia avger någon strålning som vi kan verifiera och inte heller reflekterar den strålning vi känner till, kan vi inte fastställa egenskaperna hos mörk materia/mörk energi. Det kallas antigravitation och antimateria, men allt är rena antaganden som baseras på fysikens kända villkor. Vi vet att absolut tomrum inte kan finnas. Alltså finns det något där ute som vi kanske aldrig kommer att kunna bevisa experimentellt, men vi kan göra mera trovärdiga antaganden.

För att göra en heltäckande modell som förklarar fysikens innersta villkor, måste vi anta funktioner som vi hittills inte har kunnat verifiera experimentellt. När LHC fick driftstopp, försenades de första testerna som kanske kommer att ge oss en fastare vision av det vi inte kan observera.

Mera om LHC i bloggen
- Rulla ned förbi detta inlägg om det ligger först.
Ny Teknik om LHC
Hemma hos CERN
Hemsida för LHC
Mera om LHC och annan vetenskap

1 kommentar:

vinterbadaren sa...

Beklagligt nog synes det som hela det civiliserade Europa översvämmas av "mörk materia"!