Vulkanutbrott har alltid fascinerat och skrämt mig på grund av den enorma energi som omsätts i vår till synes fasta och trygga mark.
Vulkanerna har lågt nyhetsvärde om de inte medför massförstörelse och stort mänskligt lidande.
I dag är nyheterna om Joy Rahman, katastrofen i Burma och Rödebytragedin, betydligt större, men jag har en känsla av att vulkanutbrott snart är löpsedels- och förstasidesrubriker.
Den senaste eruptionen i Chile, kom överraskande för alla eftersom ingen i det aktuella området, tänkte på att deras lilla berg var en aktiv vulkan som vilat i tusentals år. Vulkanen Chaiténs utveckling kan inte prognosticeras eftersom ingen vet hur den ser ut invändigt. Det kan bli ett lavaflöde och det kan stanna vid nuvarande sten- och asksprutande.
"Vad experterna mest är oroliga för, det är att trycket från vulkanen plötsligt ska minska och att det jättelika, glödheta askmolnet snabbt ska falla mot jorden och välla ner utefter dalarna i området. Det vore en katastrof."Än så länge är vulkanutbrottet en "liten" nyhet i dagstidningarna.
I SvD är nyheten en notis, jämfört med Rödebytragedin där ett gäng brutalt trakasserande ligister provocerat fram ett vansinnesdåd.
Cyklonen i Burma och dess fasansfulla massaker på ett redan pinat folk, har naturligtvis stort nyhetsvärde och militärjuntans makabra förhålningssätt till de fattiga människorna har åter avslöjats. Generalerna har visat sig vara helt ointresserade av "Folket" och isolerat sig från allmänheten.
Det nya Rahmanfallet har också större nyhetsvärde än vulkanutbrottet, men jag har en otäck känsla av att vulkanen Chaitén snart ligger på första plats för rubriksättarna.
Klicka på rubriken och läs vad Wikipedia har om vulkanutbrott.
Läs här hur risken för ett stort europeiskt vulkanutbrott får rätt liten plats i EU-agendan.
Läs här om hur vulkanutbrott kan påverka växthuseffekten.
För ett bara några månader sedan hade Vulkanen Tungurahua ett dramatiskt utbrott och jag har en känsla av att ha läst nyheter om smärre vulkaniska aktiviteter alldeles för ofta under de senaste åren. Är Jorden på väg in i en orolig geologisk period?
Kort om vulkaner.
De största vulkanutbrotten.
Kända vulkaner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar