måndag, maj 12, 2008

Glöm inte Knutby

Det senaste om knutbysekten.

Programpresentation

Uppdatering 13 maj. ◄Klicka för att se programmet.

Jag försökte se om programmet nyss, men avbröt efter 22 minuter. Personkulten i Gränsta, är en vidrig avart med mycket lite av kristendom i sig. Sektdrottningens spackel och guldringar samt uppassande tjänstehjon, ledde tankarna långt bort från Jesus Kristus och kanske ända till Red light district.

I Uppsala kommun finns kommundelen Knutby och i Knutby finns byn Gränsta där en samling tokreligiösa människor kallar sig pastorer och lockar till sig ett stort antal sökare som inte har funnit den "rätta" miljön i andra församlingar.

Gränstaförsamlingen var nog en tämligen normal pingstförsamling tills Kristi Brud/Drottning Tirsa tog över ledarskapet. Nu är församlingen utesluten ur Pingst och har förlorat sin vigselrätt.

Det har varit många turer omkring den bisarra församlingen som tillämpar en mycket speciell teologi. Man kan säga att de så kallade pastorerna har demonterat Bibeln och satt samman den efter eget manuskript.

Klicka på rubriken och läs övriga inlägg om folket i Gränsta.

Hälsa på i bloggen Sektinfo där gränstautvecklingen följs noggrant. Hälsa också gärna på i specialforumet där många diskuterar kulten på kullen. På Flashback har församlingen en egen diskussionstråd som är uppdelad årsvis från dag tre av knutbydramat. Länken går till årets tråd. Författaren Charlotte Essén har skrivit en bok om barn som växer upp i sekter. Hon skulle få intervjua några barn i Gränsta, men när församlingsledningen hörde att boktiteln var Sektbarn, drog de sig ur.

Pastor Sula, en klok och flitig forumdebattör, presenterade häftet tankekontroll, en viktig vägledning för den som undrar vad som kännetecknar en sekt.

Här finns ett sammandrag.

Kristi Brud/Drottning Tirsa är församlingens ledare och här finns ett intressant ljudklipp från hennes träningsskola. Här finns några av alla galna predikningar.

Här är några av Tirsas tokerier:

http://rapidshare.de/files/39400635/Frihet-AsaWaldau-23-04-2006.mp3.html

http://rapidshare.de/files/39400636/Nadegavor_AsaWaldau_12-02-2006.mp3.html

http://rapidshare.de/files/39400637/Sluta.sucka-Asa.Waldau-12mars2006.mp3.html Den från tv-programmet

http://rapidshare.de/files/39400638/TidAttGaVidare-AsaWaldau-26-03-2006.mp3.html

Hon har gjort många komiska framträdanden i olika televisionskanaler och alltid lyckats befästa intrycket av en liten förvirrad människa med ett gigantiskt ego.


Det är sällsynt att hon lyckas fullfölja en mening utan att avbryta sig själv och byta ämne.

Enligt min ringa mening är hennes uttalanden inget annat än rent svammel.

I kväll är det dags igen. Klicka på bilden överst så blir den tydligare.

Det pågår inspelning av en långfilm om sekten i Gränsta. Mera om detta här, här och här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det var ett tämligen menlöst Tv-program. Åsa fick tala fritt och ingen motfråga om vad hon menade med sina klyschor.
Ex "Människor möter Gud här". Vad betyder det?

//anita b

Germund sa...

Pastorsmupparna har i otaliga predikningar (som jag har lagrade i MP3-format), hävdat att deras församling är speciellt utvald av Gud och att Gud i första hand talar genom dem. De hånar alla andra kristna församlingar och kallar dem föraktfullt "religiösa". Gud har utvalt deras församling till sin elitkår bland människorna på Jorden. Endast de som följer mupparna i Gränsta - Knutby och antar deras gudsbild, får följa med till paradiset och shoppa i himlens köpmarknader. Endast de får busa med Jesus och vara med på de himmelska grillpartyna.

Så låter faktiskt det i en del av predikningarna.