torsdag, november 22, 2007

Religiös fanatism i Knutby

Med väckelsens vapen

KG Hammar recenserar Göran Bergstrands bok om mordet i Knutby

"En misslyckad pastor och en längtande kvinna kom till Knutby. De var
övertygade om att Messias skulle komma dit för att fira bröllop. I sin nya bok lyckas Göran Bergstrand göra Knutbymordet begripligt, skriver K G Hammar
."
Den som efter att ha läst boken, ändå inte förstår drivkrafterna bakom mordet och mordförsöket, bör läsa här . Det börjar 2007-01-01 och om du klickar på "sista" uppe till höger, kommer du till dagens sista inlägg. Forumet visas årsvis och startar några dagr efter mordet.

Profetissan föreläser om städning, lydnad och riktiga amerikanska män.

Här finns tokpredikningar och mordteorier
samt diskussioner.

Mycket läsning blir det, men ökad förståelse garanteras.

Där finns läckor inifrån sekten och rapporter från återvändare och familjemedlemmar.

Där finns också några nyttiga idioter som för församlingens talan.

Ibland dyker också upp ett par församlingsmedlemmar som gör pinsamt förvirrade försök att beskriva hur "normal" församlingen i Gränsta - Knutby är.

"Det som blir så tydligt när det handlar om religiöst färgade övertygelser och vanföreställningar är kanske något som gäller oss alla, religiösa eller inte. Alla starka övertygelser, alla anspråk på att äga sanningen, alla drömmar om det fullkomliga, bär sin egen destruktion inom sig." "Den traditionella pingstförsamlingen i Knutby, som funnits sedan 1920-talet, förändrades åren kring 1990 under inspiration från Livets ord i Uppsala. Profetior började spela en stor roll, bland annat om att en väckelsens eld skulle utgå från Knutby. En ny ledarstil infördes. Gud styrde församlingen direkt genom pastorerna och församlingsmedlemmarnas lydnad blev den centrala kristna dygden. "
När jagsvaga människor hjärntvättas av målinriktade narcissistiska charlataner, kan de lätt övertygas om att Gud talar enbart genom en eller två personer.

Därefter är de i stort sett robotar som kan förmås att utföra de handlingar som passar sektledningen. Begränsningarna är bara den fysiska kapaciteten. Hjärnan är ockuperad av främmande makt.

"Hit kom en misslyckad pastor och en barnatroende sökande och längtande ung kvinna. Svindlande allmakts- och utvaldhetskänslor kombineras med ångest, tolkad som angrepp från onda andar, och leder till pastorns totala kontroll över den unga kvinnan. Förbön och sex blandas ihop."

Korrekt med ett undantag. Det handlar om en hel liga av skumma pastorer.

Religiös fundamentalism kväver det sunda förnuftet och de fria tankarna. När en liten sekt skapar en egen fundamentalism och blandar den med fanatism och dödskult, kan resultatet bara bli dödligt farligt.

Likheterna mellan islam och stollekristna sekter som den i Gränsta, är påfallande många.

Inga kommentarer: