onsdag, oktober 18, 2006

Korrupta ledare

Klicka på rubriken och läs om Kim Jong Il, Nordkoreas ledare som föddes till maktens tron i ett av världens fattigaste länder. Medan de byter guldkranar i hans många badkar, svälter hundratusentals av hans undersåtar till döds. Biståndspengar som skulle ha kunnat rädda dem, går till obeskrivligt lyxiga regentpalats och mutor till kärnvapenexperter från Ryssland och Kina.

Några fler namn att minnas

Nicolae Ceauşescu
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ceausescu
Saddam Hussein
http://sv.wikipedia.org/wiki/Saddam
Idi Amin
http://sv.wikipedia.org/wiki/Idi_Amin
Jean-Bertrand Aristide
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jean-Bertrand_Aristide
Ferdinand Marcos http://sv.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Marcos

Gemensamt för dessa herrar var att de noggrant undvek att utveckla en positiv infrastruktur i sina länder. I stället byggde de alla upp en kontrollapparat som genom korruption och fruktan mellan nivåerna, säkerställde makten för den som satt överst.

Gemensamt för dem var också att de misstog sig beträffande omvärldens syn på dem. Det egna folket och världens övriga ledare såg snart att diktatorernas omättliga begär efter mera lyx i tillvaron, gjorde dem till bisarra symboler för den korruption som finns i alla politiska ledarskap, om än i andra former.

Alla världens diktatorer samlade http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_diktatorer#A

Göran Persson, vår egen tjuriga diktator misstog sig också beträffande folkets tilltro till hans metoder för "alla ska med".Inga kommentarer: