måndag, november 12, 2012

Kvatmekaniken - Schrödingers katt och superdatorn

Klicka på bilderna så blir de större

I morse fem över halv sju när jag lyssnade på Vetenskapsnyheterna fick jag kvanthuvudvärk efter att ha försökt förstå hur en informationsbit kan vara både etta och nolla samtidigt.


Det var principen för Schrödingers katt fast satt i ett tillämpbart perspektiv och det började snurra i huvudet.

Det blev inte lättare att begripa efter nobelpristagaren David Winelands förklaring som du kan lyssna till om du klickar på den blå länken uppe till höger på sidan.

Schrödingers katt enligt Wiki - Enligt F&F - Enligt Vetenskapsradion -

"In på arenan träder Schrödingers katt, ett tankeexperiment som är olyckligt i sin litet bisarra grymhet, men samtidigt illustrativt. Antag att vi har en låda som är isolerad från sin omgivning. I lådan finns en katt och en djävulsk anordning bestående av en radioaktiv atom, en strålningsdetektor och en cyanidflaska. En radioaktiv atom har alltid en tendens att sönderfalla och då sända ut strålning. Liksom elektronen, som enligt kvantmekaniken kan vara på två platser samtidigt, kan den radioaktiva atomen vara i ett både och-tillstånd där den både är intakt och har sönderfallit.

Ifall den sönderfaller träffas strålningsdetektorn, varpå cyanidflaskan öppnas och då dör katten. Sett inifrån lådan talar detektorn, giftflaskan och katten tillsammans om tillståndet hos det kvantsystem som bestämmer framtidsutvecklingen, i detta fall den radioaktiva atomen. Är katten död - då har atomen sönderfallit, om katten lever är atomen intakt."
-

Inga kommentarer: