torsdag, mars 31, 2011

Förakt - Den kraftfullaste relationskänslan


Lina Sjöberg talade i morse i radioprogrammet Tankar för dagen, om förakt och jag kände mig träffad. Förakt är en vanlig känsla hos mig och den orsakas oftast av opportunisters cyniska utnyttjande av olika sorters maktpositioner.

Ökeneremiten Theodoros av Ferme som var munk i Sketis på fyrahundratalet yttrade följande kloka ord: ”Det finns bara en dygd, och det är att inte förakta”

Jag erkänner villigt att jag föraktar människor som bildar religiösa sekter som den i Knutby, Kingdom Center i Höör, The River i Borås, Scientologerna, Jehovas Vittnen, med flera. Islam är egentligen en jättelik sekt som sannolikt skulle ha varit en liten sekt i den arabiska öknen om inte Muhammed hade skrämt sina följare med att de ska dödas om de inte fostrar barnen i islam. De ska dödas om de överger islam och de hamnar i helvetet om de sviker islam. Eftersom de flesta muslimer är analfabeter utan tillgång till global information, fungerar hotstrategin.

Jag föraktar alla känslokalla suggor som trixar sig in hos gamla människor och bestjäl dem. Jag föraktar idioterna som bränner bilar och kastar sten på poliser i Rosengård och alla andra problemområden. Jag föraktar alla samhällssabotörer som lurar Försäkringskassan och Socialtjänsten för att berika sig. Jag föraktar partiledarna för att de är ryggradslösa charlataner. Jag föraktar till och med mig själv för att jag aldrig omsatt mina goda miljötankar i praktisk handling.
Lyssna till Lina Sjöbergs betraktelse

Wiki Om förakt (contempt)
-

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad bra att få en diagnos då jag känner som du.
Jag "föraktade" alldeles för mycket i ett öppet sammanhang nyligen varpå jag har blivit kallad rasist.

Härligt samhälle vi lever i... Ska vi flytta till Norge? "Sista sovjetstaten" är snart bättre än det islamska Sverige...

Germunds Blog sa...

"Rasist" och "islamofob2 är de vanligaste epitet som den politiska korrekthetens infantila väktare sprider omkring sig varje gån multikultivansinnet granskas kritiskt.

Jag är för gammal för att flytta, men Norge, Finland och Danmark är länder vars ledare börjar hitta ut ur multikultidimman.