fredag, mars 11, 2011

Individanpassad energi

Jag fick ett e-brev från Stefan i går. Stefan skickade med en länk till Dan Noceras 20 minuter långa föreläsning om individstyrd energi (Personalized Energy)

Det är en oerhört fascinerande föreläsning trots att Dan Nocera verkar vara lite virrig så du får spela om videon ett par gånger för att kunna ta in hela resonemanget.

Det handlar om solenergiinstrålning som kan täcka världens energibehov mångfalt, om vi bara kan hitta på ett effektivt sätt att lagra den omvandlade solenergin.

Nocera avlivar tankarna på nya bättre batterier eftersom det finns en vikt/energi-koppling som aldrig kan passeras. Det kallas energidensitet.

Fossila bränslen är den hittills mest effektiva lagringen av solenergi, men den lagringen har skett under miljoners miljoner år med magasinering av kol och när vi på relativt kort tid förbränner dessa fossila bränslen, bildas koldioxid i mängder som är ohållbara. Tänk på att kol som bundits i biomassa under flera miljoner år, frigörs under 100 år

Nu till det verkligt intressanta: Hur kan vi effektivt lagra solinstrålningens energi?

Dan Nocera hävdar att vi löser problemet elegant och effektivt med artificiell fotosyntes och jag tror att han har rätt. Problemet är bara att världens oljemiljardärer med sina lobbyarméer kommer att stoppa artificiell fotosyntes tills dess att oljan blir oekonomisk.

Videons sista fyra minuter inger hopp i alla fall. Kanske vågar politikerna göra motstånd mot oljelobbyisterna.
Dan Nocera talar om non-legacy world och avser då länder där den stora befolkningen i princip är egendomsbefriade.

Video

Flera intressanta föreläsningar kan du finna på Pop Tech.
Videor från Pop Tech
-
Klicka på bilderna så blir de större
Solenergin omvandlad och lagrad enligt Noceras recept räcker för vårt samlade behov med råge.
Fotosyntesen
Energi lagrad i en pool
Hemmet som är en energiproduktionsenhet

Inga kommentarer: