tisdag, mars 08, 2011

Internationella kvinnodagen 8/3 2011

Det har varit en hel del tal i P1-morgon om vad de pågående protestaktiviteterna i den muslimska världen, kommer att innebära för jämlikhet och jämställdhet.

I Egypten finns en oro för att enbart männens krav ska diskuteras. Lyssna.

Kvinnor sextrakasseras i hög grad i Egypten i dag enligt Nadja och då har ändå de flesta kvinnor nästan heltäckande klädsel i det starka värmen. Tänk om kvinnorna skulle anpassa klädseln till vädret!

Jag fruktar att de pågående folkresningarna i muslimska länder, kommer att resultera i att de hårdföra muslimska klanerna får större makt vilket innebär att kvinnoförtrycket ökar som det gjorde i Somalia och Afghanistan när klanledarna tog över kommandot. SvD - SvD -

Rättsprocessen mot serievåldtäktsmannen i Örebro pågår och med all rätt förfasas vi tittare, läsare och lyssnare när vi får ta del av en brutal människas våld mot kvinnor.

Det är bra reaktioner, men vi borde också reagera över de små notiser vi ser i lokaltidningarnas polisrapporter, om hur kvinnor i vårt närområde dagligen misshandlas av manliga skitstövlar som har våld mot kvinnor som maktredskap. Dessa mentala dvärgar har misslyckats socialt och revanscherar sig genom att slå de försvarslösa.

Kanske borde vi vara uppmärksamma på signalerna om kvinnomisshandel i vår närhet.

Här utövas våldet mot kvinnor oftast inom hemmets väggar men i stater med en primitiv lagstiftning där mänskliga rättigheter aldrig beaktas av regimerna, är våld mot kvinnor systematiserat. I krig är våldtäkter mot fiendens döttrar och hustrur, ett effektivt vapen som förlamar motståndaren. SvD - SvD -

Nyamko Sabunis artikel i SvT Debatt avslutar årets åttonde-mars-litania:
"Våld som sker i hemmet har länge setts som en privat fråga. Vare sig samhället eller omgivningen har lagt sig i om en kvinna misshandlats av sin make. Vi fördömer våldet, men det är inte nog. Det räcker inte att plåstra om de slagna kvinnorna, vi måste få männen att sluta slå"
"När en kvinna utsätts för så allvarliga kränkningar som våld i hemmet så begränsar det även hennes möjligheter att delta fullt ut i arbetslivet. Hon berövas utrymmet att vara politiskt aktiv och att arbeta för förändring på det individuella som samhälleliga planet."
"Många kvinnor lever under ständiga hot mot sitt liv och sin frihet. Vi kan inte acceptera att kvinnors liv begränsas av män som hotar, misshandlar och i extrema fall till och med mördar. Hemmet ska vara en trygg plats – inte en brottsplats."
Självklart kan tyckas men för tusentals svenska kvinnor, en ouppnåelig dröm.

Allt i bloggen om kvinnodagen
-

2 kommentarer:

Andreas sa...

feministerna rör dock oftast inte arab-världen.

Islam är liksom deras "blind-spot".

Då kvinnor 1) Arbetar deltid oftare. 2) Väljer arbeten som är lågavlönade.

Så HAR de redan lika stor lön.

Sen att de oftast väljer bort chefsjobb, att ta risker/ansvar som när någon måste tala ut i media, är en annan historia...

Sara sa...

Men sen kan man ju också börja fundera på anledningarna till att kvinnor tar deltidsjobb och inte heltids. Många män lever fortfarande kvar i det förgångna och låter kvinnan ta hand om alla sysslor hemma och speciellt ta hand om småbarnen. Alltså får kvinnan än en gång lida för att mannen inte klarar av att se utanför boxen. Jag tror inte det är så många som väljer bort chefsjobben heller. De får helt enkelt inte möjligheten att visa att de klarar av de jobben. Och ansvar var nog de sämsta att dra upp med tanke på att det är det kvinnor är bäst på.