söndag, mars 13, 2011

Kärnkraften och jordbävningarna - Fukushima Japan 2011

Klicka på bilderna så blir de större
Minst två av kärnkraftsreaktorerna i Fukushima Japan, riskerar totalhaveri med stora radioaktiva utsläpp. "Det kommer inte att drabba oss i Sverige", upprepar experterna med åsnors envishet.

Enligt min ringa mening har kärnkraftsriskerna redan drabbat oss i Sverige och det är bara ren tur att inget riktigt allvarligt har hänt här. Säkerhetskulturen i de svenska kärnkraftverken är inte mycket bättre än den var i Harrisburg 1979 och Tjernobyl 1986.


Japan har många kärnkraftverk och många jordbävningar. Geologerna väntar fortfarande på "Det Stora Japanskalvet" som sannolikt kommer att rasera betydligt mer än två kärnkraftsreaktorer.
Fukushima 1 och Fukushima 2.

Den här bloggen spammas regelbundet av mer eller mindre hysteriska kärnkraftskramare som kräver en massa besked från mig och till dem säger jag bara att det är jag som avgör vad som ska skrivas i bloggen. Däremot är ni välkomna med era halvgalna kommentarer. Jag raderar bara de helgalna.


I Sverige glömde vi snabbt Three Mile Island och Tjernobyl. Vi övergick till att debattera kärnkraftsavfallets slutförvaring som ska säkras för 100000 år.

Det finns ingen geolog som kan garantera berggrundens stabilitet för så lång tid. Därför måste två andra beslut tas snabbt:
  • Kärnkraftsavfallet måste lagras ovan jord tills dess att det kan oskadliggöras genom molekylterapi.
  • Kärnkraftens avveckling måste planeras om och naturlig energiomvandling prioriteras.
Allt i bloggen om miljö och energi här.

SvD direktuppföljning. Rapporter längst ned - SvD minut för minut - SvT minut för minut - Ny Teknik - Affärsvärlden - Expressen -

3 kommentarer:

Anonym sa...

kärnkraftsmotståndarna blundar för faktan.
läs här så kommer du inse att det inte helt stämmer som du skriver.
http://nuclearpoweryesplease.org/blog/

Germunds Blog sa...

Det var länge sedan jag fick den länken första gången. Jag har läst den och trovärdigheten är i klass med sagan om Pomperipossa.

Anonym sa...

Blunda för fakta...? Blunda för sunt förnuft? Var och en bestämmer. http://www.haikuhille.se/2011/03/varregn/