tisdag, april 13, 2010

Från havsvatten till dricksvatten

Klicka på bilderna så blir de tydligare


I stora delar av världen är rent dricksvatten en bristvara trots att det finns obegränsad tillgång till havsvatten. Problemet är saltet som gör havsvattnet odrickbart.

I våra skärgårdar blir ofta brunnarna så småningom förorenade med havsvatten och diverse annat oönskat inslag. Det problemet löser många med ett osmotiskt reningssystem som förutom saltelimineringen, avlägsnar allt som vi inte vill ha i oss. Resultatet blir ett helt rent dricksvatten som gör att kaffe smakar kaffe vilket är en sällsynt företeelse.

För många år sedan övervägde jag att börja marknadsföra vattenreningssystem och testade då olika lösningar tills dess att jag av Harry Schein avråddes från planerna. Han hade givit upp samma projekt på grund av allt myndighetskrångel. Det kvarstående minnet är det underbart goda kaffe som bryggdes på det rena vattnet.

Saudiarabien är helt beroende av vattenreningsteknik och har storskaliga osmotiska anläggningar som drivs med enorma mängder dieselolja. Eftersom oljan snart sinar, hjälper det inte att de har egna resurser och de testar därför nu att driva systemen med direkt solenergiomvandling vilket, om det lyckas, skulle kunna lösa dricksvattenproblemet på många kritiska platser.

Mera i bloggen om kraft genom osmos här
Osmos
Omvänd osmos
Tekniken
Vatten
Alternativ avsaltning

Inga kommentarer: