tisdag, december 23, 2008

Jul 2008

Dan före dan blev det godisproduktion med barnbarnet Sofia. Tre kilogram socker, smör, grädde, sirap, mandelmassa, nougat och choklad till julafton.

I burkarna finns nedanstående:


Odense chokladsandwish

250 gram Odense Nougat - 250 gram Odense mörk blockchoklad - 250 gram Odense vit blockchoklad - 250 gram Odense mandelmassa.

Mandelmassan kavlas ut tunt. Nougaten som smälts i ett fat över kokande vatten, penslas på i ett tunt lager och kyls ute 20 minuter. All smält mörk choklad penslas på och det hela kyls 20 minuter. All smält vit choklad penslas på. Efter ny kylning penslas resten av nougaten på. Till sist bryts efter 30 minuters kylning, kakan i små bitar som varvas i en burk med bakplåtspapper mellan.

Morfars chokladkola

3 dl vispgrädde - 0,5 l strösocker - 1 dl farinsocker - 1 dl ljus sirap - 1 dl kakao - 1 msk smör

1. Blanda grädde, socker, farin, sirap och kakao i en tjockbottnad gryta. Rör om väl med en träsked och låt massan koka sakta i ung. 20 min. Se upp så att massan inte bränner fast vid kanterna. Om termometer används, är massan färdig när temperaturen är 120 grader. Gör annars kulprov:


2. Ta en tesked av massan, lägg den i kallt vatten och rulla den till en kula. Känns den seg och elastisk är kolamassan färdig. Blanda i smöret så snart kolan är färdigkokt, och häll upp den i en väloljad form. Låt svalna.

3. När kolan stelnat, skär upp den i fyrkanter med en vass kniv. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper.

Annas lättare gjutjärnspannekola

3 dl vaniljvisp, 12% - 3 dl socker - 1 dl sirap - 3 msk kakao

1. Lägg bakplåtspapper i en form eller ställ upp knäckformar på ett fat. Pensla eventuellt papperet med lite flytande margarin.


2. Rör i hop vaniljvisp 12%, socker, sirap och kakao i en gryta av gjutjärn.

3. Koka upp och använd en hushållstermometer. Koka under lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten håller kulprovet. Men det kan ta längre tid än så om grytan är liten.

4. Rör ned 200 gram finmalna hasselnötter

5. Häll kolasmeten i knäckformarna eller på smörpapper. Klipp bitar eller ta ut figurer med små formar från den halvt svalnade smeten och slå in dem i smörpappersbitar. Dekorera gärna med ett litet klistermärke.

Inga kommentarer: