måndag, september 01, 2008

Partikelacceleratorn LHC och svarta hål


Uppdatering 22/10

Uppdatering:
Senare inlägg om LHC

Theons blogg

Den nya enorma partikelacceleratorn i Geneve har anmälts för att vara ett hot mot vår överlevnad. "Onsdag den 10 September ska världens största partikelaccelerator, LHC, dra igång vid forskningscentret CERN i Geneve.
"Länderna bakom projektet har nu anmälts till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Anmälarna är en grupp forskare med den tyske professorn Otto Rössler i spetsen och de hävdar att den nya acceleratorn kan leda till jordens undergång."
Är det Otto som brukar gå omkring bärande en stor sandwichskylt med texten Undergången är nära"?
"LHC Large Hadron Collider kan skapa små små svarta hål som växer och drar in hela jorden i sig och förintar den. Det är en av farhågorna som anmälarna, för fram till Europadomstolen."
Det är nog inte hälsosamt att vistas när ett svart hål, men något säger mig att detta handlar mera om hål i huvudet.
"Vad gäller de svarta hålen så vet ingen om de heller bildas, och gör de det är de mikroskopiska, helt utan förmåga att förinta jorden, enligt LHC-fysikerna."
Låt oss hoppas att de sistnämnda har rätt. Klicka på rubriken och läs mera om LHC och forskningscentrumet CERN i Geneve.

Ny Teknik skriver om LHC härhärhär och här

Klicka på bilderna och få en uppfattning om storleken på LHC

Mera om LHC och annan vetenskap

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ifall svarta hål bildas vid LHC och dessa inte omedelbart förintas genom Hawking radiation så KOMMER de att kvarstanna i jorden och växa till sig för att till sist sluka jordklotet.

FAKTA:
1. T o m CERN (som driver LHC) räknar med att svarta hål kommer att bildas.http://cerncourier.com/cws/article/cern/29199
2. Man räknar då med att dessa omedelbart förintas genom Hawking radiation (Hr). Men Hr är endast en obekräftad hypotes så man vet inte om den överhuvudtaget existerar.
3. Utan Hr lär hålet växa till sig!
4. Hur liten skall risken vara för att vi skall vara beredda att ta den, om vi riskerar att jorden förintas?
5. ALLA vet att det finns en risk. ALLA fysiker! Eftersom säkerheten står och faller med Hr.
6. När man bevisat att Hr existerar, go for it! Men vänta tills dess!
7. Atmosfäriskt bildade mini svarta hål far rakt genom jordklotet med nästan ljusets hastighet och är därför helt ofarliga för oss. De som bildas vid LHC har låg hastighet och fångas upp av jordens gravitation!

kritisk kärnfysiker: http://www.youtube.com/watch?v=8_u87dRmkZE&feature=related
risker: http://www.lhcdefense.org/lhc_risks.php
diskussion: http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=6500000000000027&conference=10500000000000951&posting=19500000005107281

procton sa...

Man måste kunna ifrågasätta vad som pågår i forskning om det gäller fysik kemi eller biologi eller andra områden. Jag tycker att det är en mänsklig demokratisk åtgärd att ifrågsätta. Vem företräder jordens folk, mot dessa som handlar i sina egna intressen endast för att de tror sig ha den exklusiva rätten att exprimentera, där skälva ordet exprimentera säger sig själv att de gissar. Om det nu finns en oro i sammhllet för detta expriment varför skall det då få fortgå om mänskligheten inte vill, vem skall då ha rätten att stoppa dom! är det inte majoriteten i sammhället de verkar i?