söndag, mars 02, 2008

Knutby - Gränsta i återblick

Klicka på rubriken och läs tidigare inlägg om den ökända samlingen hattifnattar i Knutby. Rulla ned förbi det första inlägget som är detta.

De senaste dagarna har paniken slagit till igen när det avslöjades att en pedofil har starka kopplingar till sekten.


Den paniken är lättbegriplig när man beaktar att barnen i sekten, har uppfostrats till att betrakta alla vuxna som potentiella föräldraersättare.

Ett drömläge för en pedofil och en mardröm för bydrottningen Kristi Brud-

Dramabakgrund

Så här kommenterade pingstbossen Sten-Gunnar Hedin spektaklet, fem dagar efter mordet.

Kontakter med ortsbor och anhöriga, pekar mot att dramats slutakt närmar sig, nu när pressen ökar och misstagen radar upp sig på ett sätt som tyder på en defekt omvärldsanalys.

I debattforumet Flashback, gjorde en medlem för två år sedan, en bra sektdramasammanfattning som jag citerar här i sin helhet:

"Vi måste tänka ännu längre tillbaka, inte bara titta på tingsrätten, utan på själva morden, och inte minst på förberedelserna till dessa. Det kan gå att avslöja dem redan där.

Det här är de FAKTA VI VET:

fakta 1. I motsats till mord nummer två så lyckades de med Hélenes mord, dvs hon dog och ingen åkte fast.

fakta 2. Det togs kort på Alexandra vid femtiden på morgonen under nov 2003. Av korten framgår att hon ser skadad ut.

Vi vet att sekten inte tycker om att blanda in polisen, göra anmälningar eller bry sig om lagar över huvudtaget. Men här togs det genast kort - det gick inte ens att vänta tills senare på dagen. Det faktum att det togs kort bör göra oss mer misstänksamma än om det inte tagits kort.

Det är möjligt att Sara slog henne i huvudet. Det är möjligt att någon helt annan slog henne och att Sara fick ta på sig skulden.

Om hammarattacken har ägt rum på det viset som de beskrivit, av Sara eller av någon annan, så var det aldrig meningen att Alexandra skulle dö. De ville att hon skulle bli misshandlad så att de kunde ta kort på det och då ha ett utmärkt spår som ledde till Sara (bort från de andra) direkt efter det riktiga mordet.

Något som styrker dessa misstankar är att de TALADE OM FÖR DE NÄRMASTE GRANNARNA att Sara hade anfallit Alexandra och därför flyttat, vilket är mycket märkligt eftersom de annars vill behålla allt för sig själva! När polisen på morddagen frågade församlingen och grannarna om någon velat Alexandra något ont svarade alla att Sara hade attackerat henne. För att göra det mer trovärdigt att lilla änglalika Sara bankat Alexandra i huvudet med en hammare så halades korten fram.

* Bamse utsågs av sekten att hålla kontakt med Sa*ra, men det har antytts - bland annat i tråden - att det kan ha varit fler inblandade i SMS-skickandet. De verkar i alla fall ha använt samma telefon för detta ändamål.

* Men varför arrangera ett mord och inte en olycka till?
Kanske för att bli av med tre personer, som störde Drottningen, på samma gång, genom att låta en person ta på sig skulden för mord på de två andra, och sedan eventuellt även ta sitt liv. Om Sa*ra var död så skulle korten från hammarnatten ändå peka på henne som mördare. Observera att det står "låta en person ta på sig skulden för mord" för det är inte säkert att det var Sa*ra som verkligen sköt.

* Så långt gick allt enligt planerna.
Nu kommer vi till själva mordnatten:

fakta 3. Nästa fakta är att Daniel Linde överlevde. Det är helt uppenbart att skotten avsåg att döda.

fakta 4. Han ringer SOS själv, fast han är dödligt skadad och det finns folk i huset som talar lugnt i bakgrunden medan han kväljs av sitt eget blod under samtalet.

fakta 5. Första signalementet som ges till polisen (av Daniel?) är att en man sköt honom.

fakta 6. Alexandra är redan död när Daniel skjuts, vilket inte medgavs av sekten förrän det var bevisat vid obduktionen.

Det är här man måste börja bena ut alla tänkbara alternativ, på den enda punkten där det inte gick enligt planerna: DANIEL ÖVERLEVDE OCH HANN DESSUTOM RINGA SOS.

Varför kände han att det var nödvändigt att han själv skulle ringa, när han visste att hans vänner fanns i huset och hade vaknat av skottlossningen? Om någon av oss låg dödligt skadad på golvet så skulle vi tryggt överlåta till någon annan i huset att ringa om det fanns någon omedelbart tillgänglig.

Svaret på den frågan är att han inte kände den tryggheten - de skulle inte ha ringt åt honom. Han var tvungen att göra det själv, snabbt, och han visste det!

fakta 7. Det rådde förvirring de första dagarna efter mordet angående vem som befann sig i vilket hus och exakt när Alexandra blev skjuten.

* Vad hade planen varit om Daniel hade dött?

En del Knutby-bor tror att vi inte ens hade fått veta om att morden ägt rum i sådana fall, utan att han och Alexandra bara skulle ha försvunnit. En troligare tanke är att man skulle ha låtit arrangera om kropparna i lugn och ro, städat vissa rum, ordnat så att alla människor var på rätt plats - och sedan larmat polisen.

Daniels SOS-samtal gjorde att det blev bråttom och historien om att mördaren smugit in och skjutit Alexandra efter att pastorn gått till Daniel var deras första ogenomtänkta, desperata tanke.

Det sprack när det blev konstaterat att Alexandra dödades först. Då blev nästa panikartade, ännu sämre förklaring, att Bamse inte hade hört skotten, men den teorin höll inte heller.

Anledningen till att det var svårt att få församlingsmedlemmarna att prata i början var att de inte visste vad de skulle säga - de hade inga inlärda svar för den här situationen som uppkommit, och de ville ju skydda ledarna.

Alla ifrågasatte trovärdigheten i församlingens berättelse, men de höll ihop.

När pastorn och älskarinnan sedan greps förstod övriga inblandade att det var kört. De visste att polisen hade förstått eller var på väg att förstå, att det var fler inblandade än bara Sa*ra, och då beslöt man att Helge måste offras för att rädda Drottningen. De chansade, men deras hållhakar på honom höll. På grund av sin egen inblandning och sina skuldkänslor gentemot sina egna barn, avslöjade Bamse inte de andra utan försökte hålla sig till den ursprungliga plan A, dvs att skylla allt på Sara.

Församlingen använde den påstått okända otroheten med älskarinnan som skäl utåt sett att vända Helge ryggen. Det gällde bara att meddela Sara att det var så man tänkte göra. Det gjordes via hennes advokat, vilket framgår av nästa fakta:

fakta 8. Det var genom ett telefonsamtal på Ölandsbron som Sara fick reda på att församlingen vänt pastorn ryggen. Det var först efter det samtalet som hon visade var hon hade slängt revolvern och lite senare började berätta om Helges inblandning. Innan dess hade hon sagt att hon var ensam gärningsman.

När hon sedan började berätta så återgav hon bara de delar som Helge varit inblandad i, hon kanske även tillskrev honom sådant som andra människor gjort. Allt det onda som flera människor bidragit till, dvs utfrysningen och manipuleringen av henne själv och planeringen av mordet, projicerades på enbart Helge. Församlingen gjorde så, och Sara gjorde som församlingen, för att skydda Drottningen.

Telefonsamtalet på Ölandsbron informerade henne om att det var så hon skulle göra - sedan behövde hon några dagar på sig för att tänka och få ihop sin berättelse med enbart Helge som syndabock. Sedan berättade hon för polisen.

Varför skulle just dessa personer mördas och hur hade man tänkt arrangera om allting innan polisen kom till platsen (kanske man skulle lägga de två döda i samma säng?).

Hur mycket visste den genomsnittlige församlingsmedlemmen? En annan sak verkar så gott som säkert: församlingen visste om att det skulle ske något, antagligen att de skulle "gå hem" den natten, för de sätter ju alltid datum på dödsdagarna, även om inte alla var direkt inblandade.

Polisen leddes nästan omedelbart in på Sa*ra-spåret. Sedan, pga faktumet att en annan av Helges fruar dött och de konstiga desperata berättelserna om var han befunnit sig när Alexandra skjutits, leddes misstankarna över på Helge också. Om Daniel hade dött så hade församlingen inte behövt "offra" Helge. Då hade de lyckats ljuga och arrangera ihop en tillräckligt vattentät berättelse för att även Helge skulle klara sig undan, även om misstankarna mot honom utifrån naturligtvis skulle ha varit starka. De skulle ha sett till att det inte fanns några bevis som pekade på någon annan än på Sara."5 kommentarer:

UltraV:s värld sa...

Det var obehaglig läsning, men varför inte? Min familj har en personlig relation till Helen och hennes anhöriga eftersom vi finns och har funnits inom pingströrelsen, och chocken av mordet på Alexandra fick många dimensioner för oss. Nej, vi vet inget om det, men en otäck känsla finns kvar sedan Helens död och den är inte mindre nu.

Germund sa...

Hej Ultra V,

Det är mycket som är obegripligt med knutbysekten. I det här
forumet debatterar många som liksom du, har kopplingar till sekten. Någon bor i samhället och alla är mycket oroliga för barnen i sekten. de får ju växa upp i tron att världen snart ska gå under.

Jus nu sitter jag med några CD-inspelningar från deras träningsskola. det är rena hjärntvätten för jagsvaga sökare och jag ska lägga ut en utskrifter som en vän har gjort.

UltraV:s värld sa...

Intressant, jag läser gärna!
Under den "värsta" tiden, för Helens familj tar det kanske aldrig slut, så hade en av mina absolut nära en av Helens absolut nära med sig upp till den stuga som finns i vår familj. De satt på taket och chattade med mig på msn från mobil, då det annars var dålig täckning. Det var mycket slitsamt för familjen, och Helge Fossmo har alldels för stor kontroll över sina barn.
Jag som är verksam med utsatta barn kan inte förstå hur sociala myndigheter resonerar och agerar i dessa fall, men de ställer sig på mannens sida direkt!

Germund sa...

Jag ångrade mig i går kväll när jag läste de första 107 sidorna. Det är helt enkelt pnsamt att lägga ut sådant skräp i bloggen, men jag sänder det gärna till dig om du skickar ett e-brev till mig så att jag får din adress.
germund.andersson@gmail.com
Dokumentet är i word och 424 kb stort

UltraV:s värld sa...

Den värsta tiden jag menade nu är under Knutby-rättegången.
Jasså, jag läser gärna ändå!:)
Mailar dig!
Ha en trevlig helg!