måndag, december 25, 2006

Julafton

Så blev det till sist och äntligen julafton. Granen vackert prydd och fullt med julklappar under den. Klicka på rubriken och läs om julen. Klicka på bilderna så blir de tydligare.
Efter all den goda julmaten serverades kaffe och hembränt godis.
Efter konsumtion av några kilogram godis, kom mineralvattnet fram.

Hur är det med själva ordet "Jul"?

Det verkar inte finnas några bra teorier om detta, men ordet brukades i förkristen tid och i forskningsmaterial från det tidiga agrarsamhället, finns seden att "dricka jul", beskrivet som en tradition under midvintern. Mera om jul

Tomtegubbe kommer från "en gubbe på tomten" (tomtagubbe)

Tomtegubben kunde, om han behandlades väl, ta hand om allt på gården som inte människor hade makt över. Han botade sjuka djur och höll skadedjuren borta, bland många viktiga uppgifter.

Om tomten inte kände sig uppskattad, kunde han vara ondsint och hämdlysten. Då gällde det att med alla medel beveka honom så att inte gårdens djur drabbades av åkommor och svält. Gårdsbrand var en stor risk när en tomte i vredesmod flyttade till en annan gård.

Kyrkans makthavare tyckte inte om seden att betrakta tomtegubbarna som viktiga väsen för människors och djurs välbefinnande. De ansåg att Kyrkans treeniga andlighetssymbol var det enda övernaturliga inslag som fick förekomma i människornas liv.

Den Heliga Birgitta försökte på trettonhundratalet att utrota det hon betraktade som avgudadyrkan, detta fjäskande för gårdstomtarna, men hon lyckades inte med sin kampanj.

Från sextonhundratalet finns bevarat traditionen att Kinken Jes på julnatten fyllde barnens upphängda strumpor med godis och leksaker.

Kinken Jes var en försvenskning av Kindchen Jesus (Jesusbarnet) och kom till Sverige med invandrare från Tyskland.

Den goda jultomten med presentfylld säck och nyfikenhet på barns handel och vandel, kan du läsa om här

Nu är det bara 364 dagar kvar till nästa julafton!

Inga kommentarer: