torsdag, augusti 03, 2006

Kärnkraften och lögnerna

I morse intervjuades en talesman för kärnkraftsindustrin och han lovade att vi skulle få en dyr nota för stoppen i reaktorerna. Tack för det säger jag och hoppas att elprishöjningen räcker till elbolagsdirektörernas bonusar.

Denna talesman sade dock något av största intresse nämligen att om stoppet hade skett på vintern i sträng kyla, hade vi kanske tvingats importera elenergi från utlandet.

Stopp och belägg!

När debatten var som hetast inför den så kallade förtida avvecklingen av vår minsta och äldsta reaktor ett i Barsebäck, påstod kärnkraftsindustrin att det ofelbart skulle innebära dyr import. Detta slapp vi dock tack vare att de fick trimningstillstånd för de övriga reaktorerna.

Om vi kanske behöver importera elenergi med fem reaktorer (hälften) stående under sträng vinterkyla, har vi tveklöst en väldigt stor överkapacitet när alla reaktorerna är i drift.

Vi kan med till visshet gränsande sannolikhet avveckla några ytterligare omgående.

1 kommentar:

RA sa...

Detta är en av anledningarna till att jag inte betalar skatt, el eller vatten.

Jag tänker inte hjälpa till att finansiera de ogudaktigas galenskap.

Stänger de av min el så klarar jag mig utan, och vattnet tillhör inte dom, det är den allsmäktiges skapelse så om dom stänger av det, sätter jag bara på det igen.