onsdag, mars 24, 2021

IS-kvinnor och elefanten

 



Kvinnorna som vill hem till Sverige och tryggheten framstår i PK-medierna som oskyldiga lättlurade våp. De har enligt dem själva arbetat med hälsovård och barnpassning.

”En IS-kvinna knivhögg en annan kvinna, men det går inte att hitta den skyldiga eftersom alla i lägret är täckta”, berättar den kurdiska journalisten Khabat Abas i Utrikesbyrån.

IS-kvinnorna styr fånglägren med järnhand: ”Enormt och brutalt våld”

Våldet i IS-lägret al-Hol i norra Syrien, där ett 20-tal svenska kvinnor och omkring 30 barn sitter, har ökat markant sedan årsskiftet. Misstankar finns att det mestadels är kvinnor som står bakom morden, och hjälpgrupper varnar för ett mardrömsscenario.

– Al-Hol är inget läger, det är ett kalifat. Och jag överdriver inte, säger Khabat Abas, kurdisk journalist som besökt lägren ett otal gånger under de senaste åren.

I Utrikesbyrån berättar hon om hur IS-kvinnor som hålls fångna har upprättat egna säkerhetsstyrkor som patrullerar runt och kollar så att andra kvinnor följer IS strikta regler. De som bryter mot reglerna straffas.

– Många mördas och ibland har personerna torterats innan de dödas.

Sedan årsskiftet har över 30 personer mördats i Al Hol-lägret, rapporterar den onlinebaserade nyhetstidningen The Syrian Observer. Attackerna har särskilt varit riktade mot irakiska invånare i lägret, men även hjälparbetare har råkat illa ut.

IS regler gäller alla i lägret

Enligt Khabat Abas har pengarflödet till lägermedlemmar ökat, vilket innebär att skjutvapen har kommit i omlopp.

– Under de senaste tre månaderna kan jag inte komma ihåg hur många som blivit skjutna.

Organisationen Läkare utan gränser avbröt tillfälligt sitt arbete i lägret efter att en av dess medlemmar skjutits ihjäl i sitt tält den 24 februari.

– Våldet har trappats upp sen nyår, det är enormt och brutalt. Hjälparbetarna är livrädda för att röra sig i lägret och gömmer sig ofta i tälten, säger Läkare utan gränsers krischef Will Turner.

”IS är numera en kvinnlig organisation”

Samtidigt har lägret blivit en central för IS-propaganda. Det säger Vera Mironova, terrorforskare på Harvard University till Utrikesbyrån.

– IS är numera en kvinnlig organisation. Nu gör de all propaganda, de samlar in alla pengar, allt ligger på kvinnornas axlar, menar hon.

Missa inte ”Hem till Sverige”, avsnitt 10 av 15 av Utrikesbyrån som publiceras tisdagar 19.00 på SVT Play. Det sänds också i  SVT2 kl 21:45.

Programledare: Johan Ripås

Forskare: Föräldralösa barn har blivit hårdvaluta i lägren

Barn har blivit hårdvaluta för olika aktörer i lägren i norra Syrien. Extremistiska kvinnor vägrar släppa ifrån sig föräldralösa barn som de får betalt av IS för att ta hand om, enligt terrorforskaren Vera Mironova på Harvard University.

– Ett gäng ”normalare” kvinnor kämpade för att få loss några tjetjenska barn. Det blev slagsmål med järnrör, berättar hon. 

Lägerbarnen utnyttjas även på andra sätt, bland annat som ett slags förhandlingsmedel i olika processer kring kvinnor som ska återvända till sina hemländer. Samtidigt har många föräldrar resignerat inför det faktum att de själva inte kommer att kunna återvända och väljer att låta barnen åka hem.

– Föräldrarna tänker att ”vi kommer ändå att dö här, så låt oss åtminstone skicka hem barnen”, säger Vera Mironova.

Missa inte ”Hem till Sverige”, avsnitt 10 av 15 av Utrikesbyrån som publiceras tisdagar 19.00 på SVT Play. Det sänds också i  SVT2 kl 21:45.

Programledare: Johan Ripås

Inga kommentarer: