lördag, mars 27, 2021

Gängen och elefanten i rummet



Det här är en bra debattartikel men de
skyggar för elefanten i rummet.

Hur ser gängledarna ut på individnivå?
Varifrån kommer de?
Etnicitet?

Om inte dessa frågor besvaras kan inte problemet lösas!




Hotet från den organiserade brottsligheten är ytterst allvarligt. De senaste tre åren har våldet i form av skjutningar och sprängningar skördat runt 40 liv om året och ännu fler har skadats, det sprider mycket stor otrygghet i samhället. Vi ser dock att antalet skjutningar har sjunkit kraftigt de senaste månaderna. Nedgången började redan i slutet av 2020 och kurvan fortsätter i samma riktning.

Hittills i år har polisen registrerat totalt 45 skjutningar, jämfört med 73 motsvarande period 2020. Även antalet personer som avlider eller skadas i skjutningar minskar. Vår bedömning är att en viktig bidragande orsak till nedgången beror på att svensk polis har kunnat arbeta betydligt mer offensivt mot styrande kriminella, efter framgångarna med krypteringsverktyget Encrochat.

Vi ser att den organiserade brottsligheten årligen genererar miljardbelopp i brottsvinster och att företag används i alltmer komplicerade brottsupplägg. Utöver sitt stora våldskapital växer den här typen av brottslighet så­ledes sig snabbt ekonomiskt starkare, en utveckling som skadar svensk ekonomi och som ökar den organiserade brottslighetens förmåga att underminera samhället ytterligare. Vi ser redan tydliga tecken på att inte bara vittnen hotas, utan också att de grovt kriminella infiltrerar företag och myndigheter.

Vår bedömning är att en viktig bidragande orsak till nedgången beror på att svensk polis har kunnat arbeta betydligt mer offensivt mot styrande kriminella, efter framgångarna med krypteringsverktyget Encrochat.

För att möta detta hot måste många samhällsaktörer vidta flera åtgärder, under en lång tid framöver. En av de viktigaste uppgifterna för Polismyndigheten är att växa och öka vår förmåga. Vi måste stärka hela organisationen och komma ikapp övriga Europa när det gäller antalet poliser och polisanställda per capita. Den pågående rekryteringen av fler polisanställda är därför avgörande för vårt arbete. Men det räcker inte.

Om vi inte effektivt kommer åt toppen av de kriminella organisationerna kan vi inte knäcka den organiserade brottsligheten. Så länge de som planerar och styr brottsligheten inte slås ut, finns de kriminella strukturerna kvar. Nya utförare kan snabbt rekryteras, lockade av att nå nivån där stora vinster görs och risken för att lagföras är begränsad. För att komma åt individerna som styr den organiserade brottsligheten men som inte själva hanterar narkotikan eller utför morden måste polisens tillväxt kompletteras med teknisk inhämtning, riktad mot just toppen i de kriminella nätverken.

För att komma åt individerna som styr den organiserade brottsligheten men som inte själva hanterar narkotikan eller utför morden måste polisens tillväxt kompletteras med teknisk inhämtning, riktad mot just toppen i de kriminella nätverken.

Kriminella måste kommunicera för att kunna planera och utföra brott. Genom att gå på kommunikationen mellan ledande aktörer angrips kärnan. Arbetet med Encrochat och hemlig dataavläsning visar hur effektiv den tekniska inhämtningen är.

Hundratals personer ur den organiserade brottsligheten har frihetsberövats med en relativt begränsad resurs. En stor del av dessa tillhörde toppen och löpte tidigare en väldigt liten risk att lagföras för organiseringen av storskalig narkotikahantering och beställningsmord. Det är genom kommunikation och ekonomisk ersättning som de som styr och planerar brottsligheten begår sina brott, medan andra hanterar narkotikan, placerar ut sprängladdningar och genomför morden.

Svensk polis har inte de offensiva verktyg som behövs i form av hemliga tvångsmedel på underrättelsestadiet utan vi måste förlita oss på vårt internationella samarbete.

Svensk polis har inte de offensiva verktyg som behövs i form av hemliga tvångsmedel på underrättelsestadiet utan vi måste förlita oss på vårt internationella samarbete.

I fallet med Encrochat var det fransk och nederländsk polis som gjorde det stora jobbet. Parallellt med att Polismyndigheten växer måste därför den tekniska inhämtningen utvecklas snabbt. Konkret behöver tre saker göras:

1Betydande tekniska investeringar behöver genomföras så att hemlig dataavläsning kan användas i alla ärenden där lagen i dag tillåter det. Skulle polisen genom ökade anslag ha möjlighet till en sådan investering skulle det årligen kunna generera åtminstone samma mängd information och operativa effekt som Encrochatoperationen gjort i Sverige.

2Ny lagstiftning behövs som gör det möjligt att proaktivt inhämta information mot den organiserade brottsligheten, och rikta kraften mot de individer som styr och leder verksamheten i stället för utförarna, men även aktivt arbeta med att förhindra mord och angrepp på vittnen, i stället för att reaktivt utreda brotten.

3FRA behöver tillföras medel för att utöka sitt stöd till Polismyndigheten så att nuvarande lagstiftning kan nyttjas i mycket större utsträckning. Detta skulle göra det möjligt att kartlägga och förstå den stora del av den organiserade brottsligheten som bedrivs utanför Sveriges gränser.

Vi jobbar intensivt, dygnet runt, med att bekämpa brott. Men trots vårt intensiva arbete fortsätter det grova våldet. Dessa åtgärder gällande teknisk inhämtning skulle leda till ett helt nytt läge. Vi skulle gå från en situation där toppen av den organiserade brottsligheten i princip helt ostört har kunnat planera mord och omfattande narkotikaförsäljning till en situation där de inte skulle kunna gömma sig bakom vare sig utförare, krypterade appar eller utomlands.

Vi skulle gå från en situation där toppen av den organiserade brottsligheten i princip helt ostört har kunnat planera mord och omfattande narkotikaförsäljning till en situation där de inte skulle kunna gömma sig bakom vare sig utförare, krypterade appar eller utomlands.

Naturligtvis måste integritets­aspekten vägas in och lagändringar göras på ett rättssäkert sätt. Men vi står inför ett vägval – antingen får brottsbekämpande myndigheter tillgång till samma effektiva verktyg som många andra europeiska länder har, eller så växer den organiserade brottsligheten sig allt starkare utifrån den fristad som skapats inom den digitala sfären.

Tillsammans med tillväxten och rekryteringen av fler polisanställda skulle detta leda till att samhället återtar förmågan att upprätthålla ordning och bekämpa brott på såväl gator och torg som på cyberområdet.

Anders Thornberg , rikspolischef

Johan Olsson, chef nationella operativa avdelning (Noa) och ställföreträdande rikspolischef

Mats Löfving, regionpolischef Stockholm och ställföreträdande rikspolischef


Inga kommentarer: