lördag, februari 13, 2021

Stonehenge del 1




Diabild från mitt första besök i Stonehenge




Wiki:

De stora stenarna i mytomspunna Stonehenge ser ut att tidigare ha varit del av ett helt annat monument – nästan 30 mil bort, i Wales.

Forskare som har studerat fornlämningen Waun Mawn i sydvästra Wales har funnit flera belägg för att en cirkelformad stensättning som en gång stod där plockades ned och flyttades till slätten utanför engelska Salisbury, där Stonehenge står.

Stonehenge byggdes för omkring 5 000 år sedan. Cirkeln i Waun Mawn restes ungefär 400 år tidigare än så, enligt dateringar som gjorts av kol och sediment i de hål där stenarna stått.

Området kring fornlämningen i Wales bedöms ha varit ett relativt tätbefolkat område vid den tiden, men den mänskliga aktiviteten fick ett plötsligt slut under ungefär samma tid som Stonehenge byggdes.

– Det är som om de bara försvann. De flesta människorna kanske migrerade och tog med sig sina stenar, deras nedärvda identitet, säger en av forskarna, arkeologen Mike Parker som verkar vid University College London.

Deras studie ger en förklaring till varför de stora, tunga stenarna från Wales flyttades så långt. Liknande fornmonument har byggts med stenar från närliggande brott.

De som byggde Stonehenge tycks också ha försökt efterlikna Waun Mawn. Cirkeln i Wales har en diameter på 110 meter – samma som diket som omger Stonehenge. Stenarna har på bägge platser också placerats med hänsyn till solens uppgång vid sommarsolståndet.


Inga kommentarer: