onsdag, augusti 05, 2020

Migration - integration - kriminalitet




Kommer dessa mördare jagas till världens ände?

Efter dödsskjutningar hörs hårda ord från regeringen. Men sällan följer verkliga handlingar.

Hösten 2019 reagerade svenska politiker med avsky efter mordet i Malmö där en mamma sköts till döds när hon höll i sin bebis. Flera kraftfulla uttalanden gjordes. Morgan Johansson skrev på Twitter om mördarna att: “de ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa”. Statsministerns konto twittrade “Vi ska med beslutsamhet besegra dessa mördare”. Ardalan Shekarabi lovade att “samhället kommer att besegra denna ondska”. Mikael Damberg menade att “så här kan vi inte ha det. Det får inte fortsätta”.

En flicka född 2007 dog efter att ha blivit skjuten utanför en Shell-mack i Botkyrka i helgen. Kommer Morgan Johansson att även denna gång komma med kraftfulla uttalanden om att jaga mördarna till världens ände? Vad viktigare är; kommer han att göra något mer än kraftfulla uttalanden för att verkligen hindra dödsskjutningarna?

Sist hände tyvärr inte så mycket. Mest uppmärksammat har Operation rimfrost varit. Polisen lade nyligen ned satsningen och konstaterade att det övergripande syftet att minska och begränsa antalet skjutningar och sprängningar i Sverige inte uppnåtts nationellt. Det hindrar inte Polisen från att starta upp operation Permafrost där man ska använda samma metoder. Att polisen gör ansträngningar riktade mot gängvåldet är gott och väl, men uppenbarligen krävs något mer än så för att faktiskt få skjutningarna att minska.

Det finns starka belägg för att gängvåldet är en följd av långvarigt hög migration och misslyckad integration. Dagens Nyheter fann till exempel att 9 av 10 knutna till mord och mordförsök i Sverige har minst en utlandsfödd förälder. Expressen granskade bakgrunden för 192 gängmedlemmar i Stockholm och fann att 94,5 procent hade minst en utrikesfödd förälder.

Vid en kartläggning av förortsgäng som ökat kraftigt i Sverige sedan 90-talet fann en studie att 76 procent av gängmedlemmarna var första eller andra generationens invandrare, varav en stor andel av dessa med ursprung från västra Asien eller Östeuropa. För Mord, dråp, och misshandel med dödlig utgång har man funnit att tre av fyra skäligen misstänkta är migranter enligt en sammanställning av brottsstatistik för registrerade brottsmisstankar från 2019.

Vad har de socialdemokratiska ministrarna gjort för att strama åt migrationen i Sverige för att vända trenden av ökad rekrytering till gängen de senaste åren? Man har genomfört gymnasielagen som syftar till att ensamkommande som fått avslag men ännu inte fyllt 18 kunde få möjligheten att stanna och studera på gymnasiet. Detta har i vart fall inte bidragit till att minska migrationen under en tid med invandring som ligger på en historiskt hög nivå. 2019 beviljades totalt 119 568 uppehållstillstånd.

Regeringen gick även ut med tuff retorik där man skyllde gängvåldet på rika tonåringar som köpte knark. “Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen” sa statsminister Stefan Löfvén till DN. Regeringen har sedan dess följt denna analys, och gjort ett antal åtgärder mot narkotika. Men det finns inget som tyder på att narkotikahandeln förklarar varför Sverige har fler skjutningar än våra grannländer.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning skriver i en rapport över utvecklingen av narkotika i Sverige att vi tycks ligga på en genomsnittlig europeisk nivå avseende missbruk. Detta samtidigt som dödsskjutningar bland unga män är tio gånger högre i Sverige jämfört med Tyskland. Jämfört med 13 andra västeuropeiska länder hade Sverige flest skjutningar bland män i åldrarna 15-29 år.

Regeringen har som del av sina ansträngningar för att hindra gängskjutningarna också skärpt vapenlagstiftningen. Bland annat har man försökt utöka mängden vapen för vilka man måste ha tidsbegränsade licenser, och införa licensplikt för magasin, vilket skulle ha försvårat för landets jägare och sportskyttar, men knappast skulle ha minskat dödsskjutningarna. Dessa försök stoppades dock av riksdagen.

Det är känt sedan tidigare att en stor del av de vapen som används av kriminella grupperingar i Sverige är illegala vapen insmugglade i landet. I endast 1–2 fall av grov brottslighet per år var vapnet av legalt ursprung när man studerade använda vapen i brott mellan 2000 och 2010.

Den kraftfulla retoriken från socialdemokratiska ministrar om att jaga mördare till världens ände har alltså inte följts av kraftfulla förslag som stramat åt migration och minskat rekryteringen till gängen i utanförskapsområden. Istället har analys och de politiska åtgärderna till alltför stor del handlat om rika tonårsknarkare i storstäder, legala vapen, jägare och sportskyttar. Åtgärder som på riktigt kan minska gängvåldet på lång sikt lyser däremot med sin frånvaro.

Brotten, skulderna, bakgrunden – sanningen om de gängkriminella i Stockholm
En våg av gängmord skakar Stockholm – och polisen varnar för nya blodiga uppgörelser.

Expressens kartläggning av de kriminella nätverken visar att 82 procent har utländsk bakgrund och 57 procent bor i utsatta områden.

– Underklassen dominerar när det gäller grova brottslingar och i dag består den svenska underklassen i hög grad av personer med utländsk bakgrund, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Högst upp i gängens hierarki står en grupp personer som lämnat förorten och nu bor i Stockholms innerstad, enligt polisen.

Mellan 500 och 700 gängmedlemmar i 49 olika nätverk kopplas till de många gängmorden – det visar de senaste analyserna från polisens satsning mot gängkonflikterna, projektet Mareld. Expressen har kartlagt en stor del av gängmedlemmarna och nätverken.

Gängen inifrån
De är unga, tungt beväpnade och tvekar inte att skjuta. Många av dem får aldrig uppleva sin 30-årsdag. I en serie reportage berättar Expressen om gängkriget som sen fem år tillbaka rasar i Stockholm. Men också om våldets konsekvenser – för offren, samhället och de gängkriminella själva.

Som startpunkt för de allt brutalare gängkrigen brukar räknas en skottlossning i Hässelby den 14 september 2012. Efter något år av rykten om en begynnande gängkonflikt i nordvästra Stockholm ställde sig okända gärningsmän framför en parkerad Volvo vid Åkermyntans centrum. De sköt vilt mot de båda männen i bilen.

Polisen beskrev senare skottlossningen som "besinningslös". En av de två männen i bilen, båda i 25-årsåldern, träffades i underlivet.

undefined
Skottlossningen mellan "Vargarna" och "Lejonen i Åkermyntan centrum, i Hässelby, blev starten på en våg av brutala konflikter mellan gängen i Stockholm. Foto: Google Earth
Händelsen kopplas senare till gängen "Lejonen" och "Vargarna" och ses som starten på en våg av brutala och gängrelaterade skottlossningar. En våg som ska sluta i rekordmånga ouppklarade mord och ändlösa kedjor av gängskjutningar i Stockholm.

– Det finns i hela Stockholm. Det finns i alla förorter. Gemensamt är att de bor i samma område och ägnar sig åt kriminalitet. Det är det som länkar ihop det. Kriminella i ett visst område bildar ett nätverk, säger kommissarie Gunnar Appelgren, samordnare för Mareld.

17 KONFLIKTER MED RISK FÖR DÖDLIGT VÅLD
Dessa 49 nätverk är just nu involverade i 17 konflikter där polisen bedömer att det finns risk för dödligt våld.

Expressen har tagit del av underrättelserapporter från polisen och kan kartlägga merparten av de pågående konflikterna. Rapporterna beskriver hur beväpnade personer ur olika grupperingar i Järvaområdet åker runt och "letar efter varandra".

undefined
Expressen har kartlagt gängmedlemmar och konflikter i fjorton områden runtom i Stockholm.
undefined
I Botkyrka kommun finns flera av de områden som polisen klassar som ”särskilt utsatta”: Hallunda-Norsborg, Fittja och Alby. Bilden är från en skjutning i Alby 2005. Foto: Ulf Karlsson
Flera av konflikterna är mycket infekterade och i en rad stadsdelar larmar polisen om stor sannolikhet för nya blodiga sammandrabbningar:

• HÄSSELBY: Där grupperingen "Lejonen" har sin bas och slåss mot flera nätverk i nordvästra Stockholm.

• KISTA: Där en tungt kriminellt belastad gruppering, som kretsar kring två bröder, har sin bas. Konflikt med bland annat "Lejonen".

• HALLONBERGEN: Runt Solna och Sundbyberg finns flera nätverk som i olika konstellationer misstänkts för bland annat dubbelmordet i Hallonbergen, där också ett av gängen har sin bas.

• UPPLANDS VÄSBY: I norra Stockholm kring Vallentuna, Upplands Väsby och Åkersberga rasar en strid som bland annat är kopplad till Bandidos undergrupp X-Team.

• RINKEBY: Stadsdelen som hamnat i centrum för gängbråken. Konflikter kretsar bland annat kring rånbyten, narkotikamarknad och personliga dispyter.

• BREDÄNG/ÖSTBERGA: Två konkurrerande gäng i stadsdelarna i södra Stockholm. Ett tiotal skottlossningar hittills.

• BRANDBERGEN: Intern konflikt inom ett gäng som ska handla om skulder.

• HAGSÄTRA: Medlemmar från Black Cobra i konflikt med ett annat gäng i Hagsätra.

– De flesta konflikter ligger mellan individer, upplevda eller riktiga kränkningar. Det kan vara både inom gruppen på grund av rivalitet eller mellan grupper.

Narkotikabrott är på många sätt en gemensam nämnare för gängen. En rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) från 2016, "Kriminella nätverk och grupperingar", visar att brottsligheten i de förortsbaserade kriminella nätverken ofta är inriktad på narkotika.

Problemet med gängkriminalitet växer över hela landet. I de 61 områden som polisen klassar som utsatta finns omkring 5 000 kriminella som är aktiva i runt 200 nätverk, enligt en ny rapport från polisen.

– Det är kriminella som regerar i de här områdena ... Tidigare sköt man i benet för att skrämmas, nu skjuter man i huvudet för att döda, sade Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa enhet, vid en presskonferens.

EN MAJORITET AV DE GÄNGKRIMINELLA BOR I UTSATTA OMRÅDEN
Expressens kartläggning av 192 personer i Stockholm, som enligt poliskällor är medlemmar i etablerade gäng eller som genom domar och förundersökningar kunnat kopplas till kriminella nätverk, visar också att narkotikabrottslighet är vanligt förekommande.

Några resultat av kartläggningen:

• BROTTSLIGHET: 95 procent av personerna är dömda för brott. Många gällande narkotikabrott (50 procent), misshandel (20 procent) och rån (17 procent).

• NOLLTAXERARE: 53 procent saknar helt redovisad inkomst. Medelinkomsten är 72 210 kronor per år.

• SKULDER: 52 procent har skulder som gått till Kronofogden. Deras skulder är i snitt 258 8312 kronor.

• UTSATTA OMRÅDEN: 56,6 procent bor i områden som av polisen klassat som utsatta och är särskilt prioriterade. Endast två procent bor innanför tullarna i centrala Stockholm.

• UNGA: Medelåldern är 27 år. Äldst är medlemmarna i etablerade mc-gäng, medan medlemmarna i förortsnätverken i flera fall är i yngre tonåren.

• UTLÄNDSK BAKGRUND: 40,6 procent av personerna är utrikes födda, medan 82,2 procent har två föräldrar som är utrikesfödda. Om man räknar dem med minst en utrikesfödd förälder är siffran 94,5 procent.

Främsta ursprungslandet är Irak och bland övriga ursprungsländer märks Bosnien, Libanon, Somalia, Syrien och Turkiet.

Kriminologen Jerzy Sarnecki är inte överraskad av resultaten i Expressens kartläggning. Han förklarar att en stor del av problemen är koncentrerade i de 61 områden polisen definierar som utsatta – och att det bor väldigt många invandrare eller personer med utländsk bakgrund i dessa områden.

undefined
Jerzy Sarnecki tycker att resultatet av Expressens kartläggning stämmer väl överrens med verkligheten. "Underklassen i det svenska samhället består numera i mycket hög utsträckning av personer med utländsk bakgrund, precis som ni finner", säger han. Foto: Ylwa Yngvesson
– När det gäller grova brottslingar dominerar personer från det vi kan kalla underklassen. Och underklassen i det svenska samhället består numera i mycket hög utsträckning av personer med utländsk bakgrund, precis som ni finner, säger Jerzy Sarnecki, professor vid Stockholms universitet.

– Så är den svenska underklassen numera komponerad, åtminstone i storstäder. Det är lite annorlunda med den etniska sammansättningen utanför storstäderna.

– Fattigdom, social utsatthet, dåliga uppväxtförhållanden, splittrade familjer och traumatiska upplevelser i barndomen är viktiga faktorer när det gäller vem som blir brottsling. Det är inte slumpmässigt som de här personerna med utländsk bakgrund rekryteras till de kriminella närverken, säger han.

Sarnecki säger att brottsligheten i dag inte är värre än på 1990-talet. Men eftersom andelen invånare med utländsk bakgrund har ökat till 24 procent av Sveriges befolkning och många av dessa bor i problemförorterna hittar man dem i dag oftare i brottsstatistiken, säger han.

Sarnecki förklarar att antalet fall av dödligt våld var nästan identiskt – drygt 100 – åren 1990 och 2016, efter en stor uppgång under senare år.

– Befolkningen har under tiden ökat med nästan 1,5 miljoner. Detta gör 1,29 fall per 100 000 invånare 1990 och 1,07 fall per 100 000 invånare 2016, säger Jerzy Sarnecki.

undefined
Manne Gerell. Foto: Martin Magntorn / PRESSBILD
Kriminologen Manne Gerell, forskare vid Malmö högskola, konstaterar att många gäng finns i utsatta områden där en stor del av befolkningen är invandrare eller har utländsk bakgrund.

– Att vara invandrare är ganska stor faktor för brottslighet, men det finns också många andra faktorer, säger Manne Gerell.

– Brottsligheten hänger samman med många sociala problem som fysisk och psykisk ohälsa, fattigdom och arbetslöshet. Det är svårt att reda ut vilket som är viktigast. Men det är inte så enkelt som att det bara är fattigdom.

– Det finns många typer av svåra problem, så det är inte förvånande att vi får brottslighet. Att invandrare är överrepresenterade kan också relateras till strukturell rasism. Många som kommer från andra länder och bor i utsatta områden upplever att de är diskriminerade, säger han.

Manne Gerell understryker att det inte är självklart i alla länder att invandrare är överrepresenterade bland kriminella. I till exempel USA är brottsligheten större bland infödda, säger han.

Statistik från folkräkningen i USA år 2000 visar att utrikesfödda begår betydligt färre brott än den inrikes födda befolkningen. Bland män i åldrarna 18-39 år, som är den största gruppen personer i amerikanska fängelser, var andelen som satt i fängelse fem gånger så hög bland de inrikes födda som bland de utrikes födda. Det skriver kriminologen Jerzy Sarnecki på sajten Migrationsinfo.

MC-GÄNGENS VIKTIGA ROLL – BLEV FÖREBILDER
Gängkriminalitet fanns i Sverige långt före skottlossningen vid Åkermyntans centrum 2012. Rötterna går tillbaka till tiden då de kriminella mc-gängen etablerade sig i landet.

Mc-gängen har spelat en historiskt viktig roll i etableringen av kriminella gäng, enligt Brå-forskaren Lars Korsell som nu arbetar hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Han säger att mc-gängen har haft en stor betydelse för utvecklingen, främst som kriminell förebild.

– Det finns en mytbildning att det handlar om gigantiska kriminella organisationer med stor makt och som begick otroligt mycket brott. Man överskattade de tidiga gängens kriminella kapacitet men underskattade deras betydelse som förebild, säger Lars Korsell.

När en före detta bilklubb i skånska Staffanstorp 1993 förvandlades till Hells Angels-klubb tog Sverige första klivet mot de i dag etablerade gängstrukturerna. I Brå-rapporten från 2016 är poliser självkritiska och menar att man hade kunnat stoppa utvecklingen om gänget tagits på allvar. Om man hade insett dess symbolvärde och kommande roll som förebild för andra gäng.

POLISEN MISSTÄNKER: HUVUDMÄNNEN BOR I CENTRALA STOCKHOLM
Nätverken har ofta en fast kärna bestående av ett antal tungt kriminellt belastade personer.

Längst ner finns springpojkar i yngre tonåren, som bland annat bär ledarnas vapen. Över dem gängets medlemmar, ofta män i 25-årsåldern. Och ovanför dem, i det översta skiktet, finns ofta tungt kriminellt belastade, något äldre personer. De är involverade i narkotika- och vapenhandel och de samverkar med kriminella grupperingar kring Järvafältet.

En av dessa grupper i toppen av hierarkin kallas Järvanätverket. Poliser pekar ut detta nätverk som en av de tyngsta knarkleverantörerna till flera av gängen i nordvästra Stockholm. Flera personer kopplade till nätverket dömdes nyligen till fleråriga fängelsestraff för grov narkotikasmuggling.

Polisens misstankar riktades då inte minst mot två män i 40-årsåldern som enligt förundersökningen betraktades som huvudmän. Männen har sin bakgrund i Rinkeby, men har på senare år varit skrivna på attraktivt belägna lägenheter i centrala Stockholm.

Expressen har förgäves sökt de båda männen. I polisförhör tar de starkt avstånd från misstankarna och gick båda fria efter att ha suttit häktade.

Fenomenet med tungt kriminella som kommer från förortsnätverken och sedan arbetat sig upp till toppen i den kriminella hierarkin är något som polisen särskilt slår larm om i Brå-rapporten "Kriminella nätverk och grupperingar".


Inga kommentarer: