onsdag, augusti 05, 2020

Lawfare



Begreppet ”Lawfare” är muslimska organisationers metod för tystande av kritik genom hot om legala komplikationer.

Definitionen av begreppet användes först i en uppsats 2001 av Charles Dunlap Jr och definierar begreppet Lawfare som att med juridiska medel i domstolar använda ett lands lagstiftning mot dem själva av främmande makt i syfte att vinna politiska, ekonomiska eller territoriella fördelar.

Carlbom beskriver Lawfare som att pressa tillbaka kritik riktad mot islam i allmänhet och islamism i synnerhet. Skrämma till tystnad genom att hota med domstolsprocesser. Aje Carlbom menar att islamisters, å sin sida bruk av Lawfare syftar till

Islamister vill att omvärlden på olika sätt ska uppfatta dem som hotfulla och beredda att gå så långt i sitt försvar av islam och muslimer att det blir jobbigt och otrevligt för dem som kritiserar dem. De vill etablera en ”image” av sig själva som kraftfulla och skrämmande. Därigenom hoppas man kunna disciplinera kritiska röster.

Lawfare är i Sverige och svenskt rättsväsende för att stanna. Det är en medveten strategi från muslimska brödraskapets nätverksorganisationer och det är inte alltid helt nödvändigt att dessa organisationer lyckas vinna processerna. Retoriskt kan även en förlust omformuleras till en vinst och bara hotet om en stämning skrämmer med stor sannolikhet bort merparten av alla granskande journalister, kritiker och opinionsbildare.

textcitat från Ledarsidorna

Inga kommentarer: