måndag, juli 20, 2020

Muslimska terrorister från islamiska staten is


Våren 2019 föll Islamiska statens självutnämnda kalifat i Syrien. Sedan dess sitter tusentals av terrorsektens fotsoldater, sympatisörer och medlemmar i kurdiska och syriska fångläger. Det är människor med nationaliteter från alla möjliga håll och kanter i världen. Exakt hur många som har koppling till Sverige varierar från källa till källa, men enligt uppgifter till SVT handlar det åtminstone om 120 personer.

Omkring 10 000 personer misstänkta för att vara IS-medlemmar befinner sig i fångenskap i norra Syrien och ytterligare 70 000 kvinnor och barn återfinns i det omtalade al-Hollägret. Det är inte ett litet antal människor som lokala, militära krafter måste hålla reda på. Och tyvärr har det kurdiska självstyret i norra Syrien inte kapacitet att hålla ordning i de överfyllda fånglägren. Flyktförsök och upplopp bland fångar har blivit vanligt. De överfyllda fängelserna och den bristande säkerhetskontrollen har gett människosmugglare i området nya affärsmöjligheter. IS-sympatisörer världen över samlar in pengar för att betala smugglare att hjälpa fångar fly och ta sig vidare mot Turkiet. Enligt uppgifter till Expressen rör det sig om summor mellan 30 000 till 150 000 kronor.

Smugglarna lyckas även med fritagningar av fångar. Tidigare i juni ska en kvinna ha flytt sin fångenskap för att sedan ta sig till Göteborgsområdet. I förra veckan rapporterade Expressen att ytterligare två familjer med koppling till Sverige flytt från fångläger i norra Syrien.

Detta innebär att fler IS-fångar kan komma att återvända till Sverige, vilket också varit farhågan ända sedan kalifatet först började locka till sig rekryter från utsatta bostadsområden runt om i Sverige. En dag kommer de tillbaka, har kritiska röster i debatten påpekat under lång tid.

Hur tänker regeringen Löfven tackla detta? Ansvariga statsråd tycks bara rulla tummarna. Faktum är att regeringen undvikit att sätta ner foten i frågan om IS-fångarna. Hämta hem barn till jihadistföräldrarna? Inget konkret svar från regeringen. Hur gör vi med IS-fångar som har dubbelt medborgarskap, ska de få behålla sina svenska pass? Att återkalla medborgarskap från individer som begått allvarliga brott mot staten, eller som utgör ett säkerhetshot mot riket, tycks inte vara av något intresse för regeringen. Och hur står det till med kommunerna, är de redo att hantera återvändare som lär gå runt i det fria eftersom få jihadister som stridit för IS lagförts av svenskt rättsväsende?

Lagstiftning är givetvis en långsam process. Men individer som anslutit sig till IS har varit ett allvarligt bekymmer sedan syriska inbördeskriget bröt ut våren 2011. Regeringen Löfven har styrt Sverige i snart sex år. Under dessa år har vi knappt sett några lagskärpningar förutom en senkommen kriminalisering av terrorresor och flera turer fram och tillbaka om att förbjuda deltagande i terrororganisationer. Regeringen bör därför skyndsamt utreda återkallelse av medborgarskap.

Den som anslutit sig till IS utgör inte bara ett hot mot vår säkerhet. Sveriges insatser i kriget mot IS innebär även att medlemskap i IS motverkat svenska intressen utomlands. Bara det är skäl nog att se till att det finns möjlighet att riva sönder passen för individer som stridit för terrorgrupper utomlands. Vad väntar regeringen på?

Inga kommentarer: