onsdag, april 25, 2012

Sveriges nya sedlar

Klicka på pengarna så växer de men samma trick
fungerar tyvärr inte med sedlarna i plånboken.
Genomgående ser de nya sedlarna väldigt bra ut men
det dröjer ett par år till innan vi kan prassla med dem

Trevliga motiv som dock kunde ha varit ännu
trevligare om Birgit Nilsson och Greta Garbo
bytts ut mot CE Johansson och Mora-Nisse.

Det är ett år sedan Riksbanken presenterade
den nya sedelplaneringen och nu har vi snart
ny papperspengar att vara rädda om.


Allt om de nya sedlarna här


Massmediereaktioner:
SvD - SvD - SvD - Expressen - Ekot - SvT - SvT -

Jag vill ha pengar! Jag vill ha massor med pengar och jag lovar att använda dem extremt förnuftigt om de börjar rulla in på bankkontot efter en storvinst på Svenska Spel.

Nu går jag och köper fyra trisslotter och blir det ingen vinst så tar jag nya tag.

-

1 kommentar:

vladimir oravsky sa...

Gudrun Schyman från Feministisk Initiativ och förre detta vänsterpartist, har för sex år sedan föreslagit att Pippi Långstrump skall präglas på den svenska enkronan. Gudrun kunde ha haft olika skäl till detta utspel men knappast det att hon vill avsätta kungen och därmed även kronprinsessan Victoria, som i sinom tid högst sannolikt kommer att efterträda sin far Carl XVI Gustaf som myntat begrepp. Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump är nämligen också dotter till en kung. Inte sant? Den goda Gudrun kan vara vederstyggligt kreativ i sitt sätt att handskas med den delen av pengar som genom skatter bör tillfalla kungariket och därmed alla, och jag tar det inte som en total omöjlighet att hon också upptäckte Saltkråkefolkets passion för guldmynten. Låt dem då ha sin Pippi på kronan, gärna med sin kappsäck bredvid hennes strumpbeklädda fötter och låt Saltkråkan få en del av varje krona, liksom av varje såld tändsticksask under varumärket Solstickan, gick en andel av försäljningspriset till stiftelsen Solstickan … tänkte Gudrun kanske, och låt mig, Gudrun, sedan få åtminstone ett stipendium från ”Insamlingsstiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning”.
Pengar skall vara i omlopp där de gör den största samhällsnyttan, så det spelar liksom ingen roll var man placerar den insamlade delen – till att i likhet med Einar Nermans Solstickepojken skapa ytterligare en kommersiell tivoli-värld eller till att dra in pengar för att hjälpa handikappade, kroniskt sjuka barn och gamla.
Sedan början av 1960-talet samlar cirka 80 000 elever årligen pengar under parollen Operation Dagsverke. 2012 års insamling gick till skol- och ungdomsgårdsbyggen i Centralamerika. Det är utan tvekan behjärtansvärt. Men är det inte dags att insamlingen från Operation Dagsverke även går till Astrids Lindgrens kvarlåtenskap? Tänk så mycket gott Saltkråkarna skulle kunna hitta på för pengarna. Och glöm inte att så gott som alla de elever som är engagerade i Operation Dagsverke på sätt och vis står i skuld till Astrid …
Under tiden som vi otåligt väntar på att Pippi kommer beskådas på en enkrona, kan vi glädjas åt att hon finns på ett annat mynt, det som Riksbanken lät tillverka i ”bara” 100 000 exemplar i en guldglänsande aluminiumbrons-legering som går under namnet Nordic gold. Myntets nominella värde är 50 svenska kronor men Riksbanken har fastställt Myntets försäljningspris till 60 kronor. ”För varje sålt mynt donerar Nordic Coin AB Svenska myntverket 10 kronor till Stiftelsen för Astrid Lindgrens barnsjukhus” stod att läsa i Riksbankens pressmeddelande. Och så en sak till: vid pressvisningen representerade Carl Olof Nyman Astrid Lindgrens anhöriga. Vilka tilltugg som serverades och vad man sköljde ner dessa med, meddelades ej.
Krösus, den siste kungen i Lydien, påstås vara den förste kung i världshistorien som låtit pryda mynt med sin bild. Annars är han mest känd för att vara kopiöst rik och snål, något som alla som begåvar någon med benämningen ”krösus” troligen är väl medvetna om.
Gudrun Schymans förslag blev åhört och till och med överträffat. Pippi och hennes kappsäck rågad med guldmynt kommer att utgöra bildmotivet på den nya tjugokronorssedeln tillsammans med Astrid. Och därmed fick även nuvarande kulturministern, moderaten Lena Adelsohn Liljeroths våta dröm, i uppfyllelse. Kapitalet och kulturen avtecknar sig mot himlen som Chagals förälskade par.
Vladimir Oravsky