fredag, juni 05, 2009

Rakning - rakhyvlar


Det här inlägget skrevs i juni 2009. Klicka ►där för mera om rakning

Klicka på bilderna så blir de större
Min skäggväxt är kraftfull och det gör förbrukning av rakblad till en dyr historia eftersom jag under de senaste 20 åren enbart har köpt Gillette och deras multippelbladshyvlar kostar fem gånger mer än vad som kan anses vara anständigt. De har dessutom minst fem blad numera så att man inte kan ansa mustaschkanterna under näsan eftersom hyveln inte får plats där.

Nu senast när mina blad var utslitna testade jag två lågprismärken. Ett från ICA och Wilkinson Extreme. Deras priser var hälften av Gillettes och därmed alltså anständiga.

Båda är trebladshyvlar och den från ICA var bra, men Wilkinsons var bäst. Den var lika bra som Gillettes Mach3 Turbo.

Den översta på den nedre bilden är en Gillette Mach3 Turbo. Nästa är Wilkinson Extreme 3 och sedan den från ICA. Den understa är en tvåbladig gammal Gillette som behövs för finliret runt munnen och näsan.

Mellanbilden visar bladet som efter tre rakningar rispade huden med blodvite som resultat.

Den översta bilden visar verktyget som fick mig att anlägga skägg. Under en sjukhusvistelse 1961 då jag led av tillfällig muskelförlamning efter en våldsam bilolycka, kom en underskön sjukhusängel och ville justera mig med detta farliga redskap.

Eftersom jag inte ville såra ängeln genom att visa min skepsis, berättade jag att jag just hade beslutat att anlägga skägg.

Klicka på rubriken om du vill veta mera om rakning.

Uppdatering 10/6

Slipmaskin för rakblad.

Uppdatering-2 10/6

Gillettes prispåslag.

2 kommentarer:

Pelle Jönsson sa...

Själv har jag helskägg, men behöver ändå använda hyvel för att ansa det hela.
Jag har sedan hyveltillverkarna började tillverka hyvlar med fler och fler blad (och därmed också dyrare), försökt att alltid använda engångshyvlar, som ställer sig billigare och då funnit (precis som du) att kvaliteten är mycket skiftande.

Senast har jag bl.a. använt Gillettes 2-blads engångshyvel, som jag varit rätt nöjd med. Vid något tillfälle fick jag inte tag i denna, utan köpte en 2-blads, engångshyvel från Wilkinson, som var totalt värdelös. Den var sämre vid första rakningen, än den tidigare nämnda Gillette-hyveln vid 10:e rakningen.(Eftersom jag bara använder hyvlarna i mindre utsträckning för att finputsa utseendet, räcker hyvlarna många gånger).

Jag fick vid ett annat tillfälle tag i en engångs 3-bladshyvel av fabrikatet Bic och denna är den klart bästa jag provat hittills. (Jag har som sagt, aldrig provat någon av märkeshyvlarna med 3-5 blad p.g.a. priset för dessa blad).

Germund sa...

Hej PJ!

Jag har inte testat engångshyvlar sedan de kom och då minns jag att de röda BIC-hyvlarna bara skrapade hud och drog ur skäggstråna.

Det är ju mer än 20 år sedan så det är nog dags att testa igen.