tisdag, juni 26, 2007

Gamla religioner


Den äldsta religionen med stor utbredning Zoroastrianismen kallas felaktigt för Elds-Dyrkan, Mazdaism, Parsiism, Magism och Sol-Dyrkan.

Uppkallad efter den första Zarathustra eller Zoroaster.

Tretton Zoroasters är nämnda i Dabistan, en av deras heliga böcker.

“Zoroaster” är ett generiskt namn precis som “Kristus”. Den siste zoroastern levde förmodligen omkring 2000 f.v.t. Deras bibel kallas Zend-Avesta och är uppdelad i Vendidad, Yasna, Gathas, etc., den sista är den äldsta delen. Gathas skrevs på Zendspråket.

I historisk tid var Zoroastrianismen Baktriens och Persiens religion under många århundraden, tills det sistnämnda landet erövrades av muhammedanerna omkring 642 e. Kr. Många parser emigrerade då till Indien, och från denna tid förloras gradvis den ursprungliga betydelsen av deras skrifter. Idag finns omkring 90 000 av dem i Indien.

Zend-Avesta anger att Enhet är roten till alla ting; att denna Enhet manifesterar sig som en dualitet som kallas Ahura Mazda och Angra Mainyu (i moderna form Ormuzd och Ahriman), vilka symboliserar det goda och det onda, positivt och negativt, och andra motsatta principer i naturen. Dessa uppgår åter i Enheten vid slutet av manvantaran. Reinkarnation lärs ut liksom Människans Sju Principer.

Klicka på rubriken och läs om dagens zoroastrianism

Inga kommentarer: