onsdag, april 29, 2020

Knutby 10:5 – slutet





UPPSALA Förra Knutbypastorn Åsa Waldau återkallar sitt överklagande av domen från Uppsala tingsrätt.

UNT 2020-04-08

Tidigare i veckan överklagade Waldau genom sin försvarare domen från Uppsala tingsrätt, där hon fälldes för misshandel av flera tidigare församlingsmedlemmar. På onsdagen hade överklagandet återkallats.

Sedan Åsa Waldau överklagat domen meddelade åklagaren att även hon skulle överklaga till hovrätten, genom ett så kallat anslutningsöverklagande, och begära skärpt straff och fällande dom på de punkter där Waldau friades av tingsrätten. När den förre Knutbypastorn nu väljer att inte gå vidare till hovrätten har även åklagaren återkallat sitt överklagande.

Det innebär att tingsrättens dom på 120 timmars obetald samhällstjänst och villkorlig dom för Åsa Waldau står fast. UNT har sökt Waldaus försvarare.

Knutbyfallet får ändå en fortsättning i hovrätten eftersom den tidigare pastorn Peter Gembäck överklagat sitt straff. Det var Peter Gembäck som 2017 anmälde sig själv och sina pastorskolleger för att i flera år ha legat bakom våld och hot mot medlemmar.

Han dömdes av tingsrätten till villkorlig dom och 80 dagsböter för misshandel och olaga tvång men vill att straffet ändras till enbart villkorlig dom eftersom han frivilligt anmält sig själv. I överklagandet skriver hans försvarare, advokat Bengt-Göran Hugoson, att ingen av brottsoffren skulle ha fått upprättelse för de gärningar de utsatts för om inte Gembäck anmält händelserna.

En tredje pastor, som dömdes av tingsrätten till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, har inte överklagat.


Dagen 2020-04-09

Åsa Jacobsson (tidigare Waldau) vill inte längre överklaga sin villkorliga dom med samhällstjänst och skadestånd

"Som meddelades i går så har Åsa Jacobsson återkallat sitt överklagande", skriver hennes offentliga försvarare Ester Andersson Zandvoort i ett mejl, daterat den 7 april, till Uppsala tingsrätt.

Det framgår dock inte av mejlet varför den tidigare Knutbyledaren, som dömdes för åtta fall av misshandel, har ändrat sig.

Så sent som den 3 april skrev Ester Andersson Zandvoort till domstolen att Åsa (Waldau) Jacobsson yrkade på att Svea hovrätt "ogillar åtalen och de enskilda anspråken".

Det var den 13 mars som Uppsala tingsrätt meddelade domarna mot tre tidigare ledare i Knutby Filadelfia. Två av dem, Åsa Jacobsson och Peter Gembäck, valde att överklaga.

Nu har alltså Åsa Jacobsson ändrat sig. Peter Gembäck menar samtidigt fortfarande att hans straff, villkorlig dom och 80 dagsböter, är för högt.

Carl Fält (tidigare Urban Fält), som dömdes till samhällstjänst och skadestånd för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, har däremot accepterat sitt straff.

Inga kommentarer: