torsdag, april 23, 2020

Humlor

Humlesidan

Vårvärmen har anlänt och det har börjat surra i parker och buskar. Sveriges uppemot 40 olika arter av humlor har börjat visa upp sig. Just nu är det bara drottningar som är ute och flyger.

– Ja, för det är bara de som övervintrar. Man upplever kanske drottningarna som ovanligt feta, eftersom de är dubbelt så stora som arbetarhumlorna som kommer vid midsommar. Men så är det inte, säger Björn Cederberg, entomolog som forskat och skrivit om humlor i över 50 år.

Rent teorietisk skulle dock årets humlor vara extra stora. Storleken kan nämligen påverkas av hur mycket näring det funnits under hösten.

– Om det har varit en mild höst har humlorna haft längre tid att samla näring – och då kan de verka jättelika på våren, säger Larry Huldén, intendent vid Naturhistoriska museet till Hufvudstadsbladet.

Riccardo Bommarco är professor i lantbruksentomologi. Han tror inte att humlorna är större i år. På sin höjd kan de uppfattas som något överviktiga.

– Vid den här tiden på året är de lite sega och sömniga. Det kan göra att de ser ut som att de har svårt att flyga, men de har de inte, säger han.

Inte heller Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, vill satsa några pengar på att humlorna 2020 är rekordstora. Men han spekulerar gärna i ämnet.

– 2018 var inget roligt år att vara humla. Den rekordvarma sommaren gjorde att maten tog slut. De som blev humledrottningar då flög runt på våren 2019 och kan alltså ha varit mindre än normalt. Det skulle ju i sin tur betyda att årets humledrottningar är större än i fjol, säger han.

Detta tillbakavisas dock av Björn Cedergren, som med 50 års humlestudier i bagaget vet vad han talar om.

– När drottningarna kommer inflygande i våra kök på våren försöker de hitta en väg ut igen. De hovrar då vid fönstren, och då expanderar bakkroppen eftersom de måste få mycket syre för att orka flyga. Då tycker folk ”jädrar vilken stor humla”. De är samma sak varje år, säger han.

Samma ljud som Tegnell

Oavsett storlek tycker Björn Cedergren att vi ska passa på att njuta av de surrande humlorna. I en vanligt villaträdgård kan det finnas uppemot 15 olika arter av humla.

– De är ljuvligt när de kommer brummande. Man känner vilken trygghet de inger. Det är nästan samma ljud som Anders Tegnell. En lite drömmande ton. Det är ett hummande ljud som, precis likt Tegnell, anspelar på vår trygghetston.

Inga kommentarer: