onsdag, april 29, 2020

Gymnasieamnestin

Inhuman humanism med gymnasieamnestin

Vad säger C, MP och V till andra alla de andra grupper som nekats asyl?

Emma Jaenson 2020-04-24

Genom den så kallade gymnasielagen skulle ensamkommande få möjlighet till uppehållstillstånd om de skaffade jobb inom sex månader efter avslutade studier. Argumentet för amnestin var att många hann fylla 18 år innan beslut togs av Migrationsverket. Men nu föreslår Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato att man ska lätta på reglerna. De ensamkommande ska få upp till ett år på sig att hitta arbete (SR 17/1). Även Miljöpartiet vill se permanenta uppehållstillstånd för målgruppen (SR den 6/1).

De ensamkommande består av cirka 7400 personer, företrädesvis unga män utan asylskäl, varav många redan fått avslag på sin asylansökan. C, MP och V menar nu att det har blivit svårare att få jobb i och med coronakrisen och således svårare att få uppehållstillstånd. Frågan är hur många som hittade arbete före krisen?

Under februari hade två (!) ensamkommande fått arbete i enlighet med gymnasielagen (SVT 14/2). Under oktober förra året kom statistik från Migrationsverket: vid tidpunkten hade 2 300 ur gruppen bett om förlängda studier. Anders Knape, ordförande för SKR, påpekade då att “Det är inte många som kommer att få stanna som en konsekvens av den här lagen. Vi har låtit dem trampa vatten och kämpa med ett mål som de inte har förutsättningar att uppnå” (SVT 14/10 -19).

Gymnasielagen var orättvis från början. Den kritiserades hårt av Lagrådet som beskrev att ”Gränsen här har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas" (SVT 28/3 -18). Lagen särbehandlade en enskild grupp och invaggade dem i falska förhoppningar. Att målgruppen skulle fara illa stod också klart från början. Många har hamnat i hemlöshet och det har rapporterats om förhöjd självmordsrisk. Många har inte klarat studierna (SVT 14/10 -19).

Det är förstås lätt att sympatisera med dessa personer, precis som med många andra utsatta som kommit till Sverige de senaste åren. Men frågan är vad C, MP och V säger till alla andra grupper som nekats asyl? Anledningen till att de ensamkommande fått så stort medialt genomslag är att de till stor del har tagits om hand av etniska svenskar. Röststarka svenskar har sedan kunnat lobba för deras sak. Vad säger det om svensk migrationspolitik? Att den som låter mest får förtur?

Partierna som drev igenom lagen bör be om ursäkt till de ensamkommande. De bör också förklara att det i enlighet med asylrätten, inte går att få uppehållstillstånd i Sverige utan skyddsskäl.

Inga kommentarer: