söndag, juni 17, 2012

Hettemarkshuset och Norrlandsporten

Klicka på bilderna så blir de större
Hettemarkshuset i Enköping har haft en tragisk utveckling efter att kappfabriken lades ned

Jag har haft kontakt med några av dem som har försökt arbeta i lokalerna under senare år och det har blivit en omfattande provkarta över de problem en hyresgäst kan möta. Jag ska inte återge klagomålen eftersom jag bara har andrahandsuppgifter, men det är sällan som rök utvecklas utan att det pyr någonstans.
Jag minns en liknande historia från min gamla hembygd där fritidsanläggningen Norrlandsporten hamnade i händerna på diverse skojare och där kommunpolitikerna var lika entusiastiska varje gång det dök upp en pratglad entreprenör med fantastiska driftkalkyler och bankerna övertalades att ta risker som var orealistiska.

Likheterna mellan Hettemarkshuset och Norrlandsporten är påtagliga och jag tror inte för ett ögonblick att projektet resulterar i att kommunen, hyresgästerna och bankerna kommer att summera det som en framgång om fem år.

BRÅ om skojare
Några notiser från åren med Norrlandsportens fiaskon och jag förväntar mig ingen ljusare framtid för Hettemarkshusets intressenter:
Onsdag 12 januari 2005 kl 17:52 , Nyheter P4 Gävleborg
Nu ska Norrlandsportens fritidsanläggning utanför Kilafors återuppstå. Med i satsningen finns även denna gång tidigare ägaren Erik Lubbe Persson som äger fastigheten tillsammans med sin mamma. Han har försökt driva anläggningen sedan 1991 men gjort konkurs tre gånger.
Senast Norrlandsporten hölls öppet för skidåkning var säsongen 2000/2001.
Enligt Erik Lubbe Persson finns det nu planer på en omfattande exploatering och utveckling av anläggningen som ska bli en åretruntanläggning.
Torsdag 13 oktober 2005 kl 18:36 , Nyheter P4 Gävleborg
Idag försattes ägaren till Norrlandsportens skidanläggning Roland Hansson i personlig konkurs vid Stockholms tingrätt.
Orsaken till konkursen är skatteskulder på drygt 400.000 kronor.Att Roland Hansson nu är försatt i personlig konkurs innebär att en konkursförvaltare tar över ansvaret för dom bolag som Roland Hansson har. Vad det exempelvis betyder för de boende i Norrlandsporten som blivit utan el är oklart i nuläget.
Tisdag 18 januari 2005 kl 15:55 , Nyheter P4 Gävleborg
Norrlandsportens Fritidsanläggning utanför Kilafors i södra Hälsingland ska återuppstå som en åretruntanläggning.
Och planerna som de nya ägarna har presenterat är minst sagt spektakulära.
Det handlar om en omfattande utbyggnad av stugbyn, nya liftar och ett nytt hotell.
Sammanlagt rör det sig om över 2 000 bäddar och en investering på nästan trehundra miljoner kronor i inledningsvis tre etapper.
Roland Hansson som är projektansvarig säger att det hela ska finansieras av privata investerare.
En av delägarna i det nya bolaget Nordic Star är gamle ägaren Erik Lubbe Persson som drivit Norrlandsporten sen 1991 och gjort tre konkurser.
måndag 03 oktober 2005 kl 14:34 , Nyheter P4 Gävleborg
Idag på förmiddagen stängde elbolaget Fortum av strömmen för 20 stugor i Norrlandsporten, strax söder om Bollnäs. Orsaken är en konflikt mellan stugägarna och markägaren, Norrlandsporten Holding, som företräds av affärsmannen Roland Hansson.
7 december 2006 - 18:47
Norrlandsporten utanför Kilafors i Hälsningland, såldes idag för tre miljoner kronor till Solborgens fastigheter. Och den nye ägaren lovar nu att de boende får stanna.
För stugägarna har det varit två oroliga år sedan Norrlandsportens förre ägare av skidområdet försattes i konkurs.
et cetera.......
-

Inga kommentarer: