fredag, maj 18, 2012

Samtal med Gud

Klicka på bilderna så blir de större.
▲Här växte jag upp▲

▲Här bodde Gud när jag var barn▲

▲I det här kyrkorummet försöker jag hitta hem i dag▲

▲Jag har tecknarens tillstånd att använda den här bilden▲

Vissa mornar ligger jag väldigt länge och fantiserar medan jag tittar på väckarklockans projicerade siffror i taket. I morse mindes jag ett hypotetiskt samtal med Gud och så här gick det:

Hej människa, det är Gud som talar.

Det är på tiden att du får veta några viktiga detaljer om mig.

För det första får du göra precis vad du vill av ditt liv. Jag kommer inte att straffa dig, men jag hoppas att dina medmänniskor isolerar dig om du skadar dem.

För det andra, är du inte min avbild. Du påminner inte ens om mig.

För det tredje, har jag inga krav på dig. Om du vill be till mig, är det upp till dig om du mår bra av det.

Det finns inga böcker som återger mina ord och min vilja. Allt sådant är människors påhitt efter tankar om mig!

Det finns många böcker som har skrivits efter inspiration av tankar om mig, men ingen av dem är trovärdig och två av dem, Bibeln och Koranen har orsakat enorma mänskliga lidanden, bara för att enfaldiga människor har tolkat texterna som uppmaningar till våld och förtryck.

Jag vet att en del av er tror att jag bara lyssnar på arabiska böner. Andra tror att man måste be på latin. En del människor tror att jag kräver en massa löjliga bugningar och gester i samband med bönen samt att denna ska föregås av ett krångligt och bisarrt tvättningsschema. Många av de människorna är jag lite sur på. De använder mitt namn i onda syften. Det känns inte bra ska du veta.

Jag bryr mig inte om hur du ber. Visst är det trevligt att vara tillbedd, men dina böner ger dig inga förmåner. Det kan också vara bra att veta.

Vill du veta vad jag gör?


Jag administrerar livet. Allt liv!

Allt liv har samma värde för mig. Det kan vara bra att känna till. Du är inte mera värd för mig än en fästing eller en människoätande haj. Du är inte mera värd för mig än en grankotte. En av dina bakterier har samma värde för mig som hela du har.

Tänk på det människa!

Ni har så många och onödiga namn på era religiösa samfund. Det systemet borde ni skrota. Det skapar bara konflikter.

Kristna sekter som den i Knutby, amerikanska tokkristna och muslimer, är bara några av alla exempel på slöseri med tankekraft.

Jesus Josefsson från Nasaret var inte mitt enfödda barn. Han var ett av alla mina barn och dit räknas alla organiska enheter. Jag talade inte mera genom honom än genom någon annan. Han blev dock en god symbol för goda krafter och det räcker långt.

Beduinen Muhammed hade inget uppdrag från mig att föra min talan bland er. Han hade enbart maktsyften med sina utspel och det gäller de flesta religiösa ledare. De bryr sig inte om mig, men det värsta är att de bryr sig inte om dig heller.

De vill bara ha makt.

Det har funnits många bland er som har kommit ganska nära när ni har tänkt på mig men få har kunnat beskriva tankarna i tryckta ord och det är väl inte så konstigt. Jag finns ju inte, sett ur ett mänskligt perspektiv. Alltså finns det inte ord som kan beskriva mig.

Jag bara är

För nästan fyrahundra år sedan enligt din tideräkning (för mig finns inte tiden), levde en klok holländare som hette Baruch Spinoza. Liksom du, tänkte han ofta på mig och han skrev en del bra saker om sina tankar och kallade sin gudsupplevelse för panteism. Det tycker jag om. Tänk på det du!

Visstja - Djävulen hälsar att han inte heller finns!
Jag blir mer och mer övertygad om att det finns något som administrerar livet. Något som ingen av oss kan begripa. Något som jag för enkelhetens skull kallar Gud. För min Gud har allt levande exakt samma värde och samma rätt till liv. Min Gud är lika mycket humlornas och gäddornas Gud, som människornas.

Jag var på en föreläsning i Stockholms Universitet för många år sedan när Stephen Hawking fortfarande orkade turnera. Han avslutade sin föreläsning ungefär så här:

"När vi förstår fysikens innersta lagar, talar vi med Gud".


Vi börjar ana att det finns det finns något som vi kallar strängar som håller igång higgspartiklarna som i sin tur är en förutsättning för vår vetenskapliga modell av hur materien håller samman och bildar olika former av massa och energi.

Bortom strängarna och Higgs partiklar finns kanske Gud.
-


Inga kommentarer: