söndag, februari 22, 2009

Vi behöver våra bin


Klicka på bilderna så blir de tydligare

Honungsbina i världen dör i stora mängder. I Storbritannien och USA minskade de till en tredjedel förra året och i Italien rapporterade man om en halvering av antalet bin.

Nu visar det sig att orsaken till att bina dör inte är en enskild faktor utan en kombination av flera; infektioner, brist på mat, insektsgifter och att bina blir känsligare när man avlar hårt på att de ska vara lugna och högproducerande honungsbin.

Kerstin Ebbersten, som har doktorerat på genetiken hos bin, och som nu jobbar på Jordbruksverket i Jönköping, beskriver varför bikollapsen uppstått och varför bin är viktiga för vår framtid.

 Lyssna på Kerstin Ebbersten

Klicka på rubriken och läs mera om våra bin.

Själv är jag nästan besatt av humlor. Jag kan sitta en timme i en blommande buske och låta humlorna krypa över mig.

De två nedre bilderna visar honungsbin (lånade bilder) och den övre tog jag för två år sedan när den vackra humlan visade upp sig i sin fulla prakt på en äppelblomma.

Klicka här och besök humlans hemsida.
Humlesorter i Mellansverige

Utan humlor och bin kollapsar naturen. Växternas utveckling stannar av och jorden utarmas när den inte berikas med förmultnande biomassa. Alla idogt arbetande maskar och småkryp som förädlar jorden, dör svältdöden och vi drabbas snart av samma öde om vi inte börjar se till bins och humlors naturliga behov.

Genteknikens experimenterande med bekämpningsmedel som kombineras med manipulerade utsäden, kan inte kompensera bortfallet av den naturliga pollineringen som våra små bevingade vänner står för.

Några intressanta artiklar om bin
Här om deras hjärnor
Här om ekonomin
Här om virushotet

1 kommentar:

Anonym sa...

Sorgligt, bin måste vi ha.

Min morfar hade bin, tänk så gott det var när man fick en vaxkakebit att suga ut honungen.

Minnen som aldrig försvinner.

Hälsningar
/B