måndag, oktober 26, 2020

SvT och den politiskt korrekta idiotin

Den politiskt korrekta journalistmuppen försöker styra in samtalet på att Samuel Paty provocerade fram sin egen halshuggning men ambassadören gick inte i fällan som muppen gillrade!

Videolänk

En intelligent ambassadör möter en korkad tevemupp.





Vad gäller islamism har Sverige en del att lära av Frankrike

Det gäller att hålla två tankar i huvudet. Det gjorde den franske ambassadören tydligt.

Diskussionen om integration i allmänhet, och muslimer i synnerhet, verkar ofta så polariserad att det inte går att föreställa sig hur vi skulle kunna ta oss ur detta. Men ibland händer det trots allt något som gör att man får upp hoppet. Som under intervjun med Frankrikes ambassadör i Sverige, Etienne de Gonneville, i söndagens ”Agenda”.

Programmet handlade om terrordådet där en lärare halshöggs på öppen gata i Frankrike efter att på lektionstid ha visat satirteckningar på den muslimske profeten Muhammed. Om detta hade Etienne de Gonneville inte bara en tanke, utan två, och han hade dessutom tänkt färdigt dem båda.

Frankrike är ett muslimskt land.

För det första var han noga med att inkludera muslimer: Man behöver inte välja mellan att vara muslimsk och att vara fransk. Han underströk att Frankrike är ett muslimskt land, islam är den näst största religionen där, och att också muslimer måste skyddas mot islamismen.

För det andra var han noga med att hålla sig till sakfrågan. När programledaren Anders Holmberg undrade om man inte måste respektera att vissa tar illa vid sig av teckningar av profeten Muhammed påpekade Etienne de Gonneville att ”detta är den fälla som islamister har gillrat åt oss att falla ned i”: Dådet handlar om terrorism, inte om hädelse. Dessutom, tillade han, är hädelse inte förbjudet i fransk lag.

Men vad gäller frågan om samtida radikal islamism, som är så brännande just nu, har Sverige faktiskt en hel del att lära av fransoserna. Genom att inkludera och samtidigt vara tydlig med gränserna – så bygger man ett vi.


Hårda tag mot islamism väntar i Frankrike efter mordet på läraren

PARIS. I Frankrike vidtas nu långtgående åtgärder i spåren av mordet på historieläraren Samuel Paty.

Regeringen har låtit stänga en moské i Paris och en kulturförening, och vill upplösa två andra muslimska organisationer.

Samtidigt riktas hot mot flera moskéer i landet – liksom mot en tidning som återpublicerat Muhammedkarikatyrer.

Fem dagar har gått sedan mordet på läraren Samuel Paty i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine, och bilden av vad som hänt börjar klarna.

Mördaren, en 18-årig man född i Moskva med tjetjensk bakgrund, bodde inte i området, utan fick hjälp av två elever på skolan att identifiera offret. Efter att ha attackerat Samuel Paty med något som beskrivs som en köttyxa, ska 18-åringen ha lagt ut en bild på Patys avhuggna huvud på Twitter. Intill texten: ”Macron, de otrognas ledare, jag har avrättat en av dina helveteshundar, som vågat förringa Muhammed”.

Händelsen utreds som ett terrorbrott, och sju personer begärdes på onsdagen häktade för inblandning. Bland dem två elever, 14 och 15 år gamla, som mot betalning ska ha gått med på att peka ut läraren – trots att 18-åringen sagt att han tänkte ”slå” och ”förnedra” Paty.

Gärningsmannen sköts till döds av polis kort efter dådet.

Bland de övriga som åklagaren vill ställa inför rätta finns tre vänner till mördaren, en känd islamistisk aktivist och en pappa till en flicka som gick i en klass Samuel Paty undervisade i.

Flickan ska ha blivit upprörd när hon hörde att Paty tänkte visa satirtidningen Charlie Hebdos karikatyrer av profeten Muhammed. Avsikten var att ha dem som grund för en diskussion om yttrandefrihet. Muslimska elever fick tillstånd att lämna klassrummet om de trodde sig kunna bli kränkta. Enligt åklagaren var flickan dock inte närvarande dagen då teckningarna visades.

I efterhand har flickan hävdat att hon tvingats se karikatyrerna, något som upprepades av hennes pappa på en film där läraren hängdes ut med namn och arbetsplats. Läraren angreps även på sociala medier av den islamistiska aktivisten Abdelhakim Sefrioui, som följde med pappan på ett möte med rektorn den 8 oktober.

Enligt uppgift i fransk press ska pappan ha varit i kontakt med mördaren via Whatsapp. Han förnekar att 18-åringen då sagt något om sina mordplaner. Bådas telefoner undersöks nu av polis.

Enligt uppgift i fransk press ska pappan ha varit i kontakt med mördaren via Whatsapp. Han förnekar att 18-åringen då sagt något om sina mordplaner. Bådas telefoner undersöks nu av polis.

Mordet har lett till stora demonstrationer för yttrandefrihet och stöd för lärares arbete. President Emmanuel Macron har, å sin sida, lovat hårda tag mot det han kallat för separatism – och som i praktiken betyder radikal islamism.

Inför en minnesceremoni för Samuel Paty på onsdagen, där läraren skulle tilldelas orden Hederslegionen postumt, sa presidenten att ”ondskan nu fått ett namn”.

– Vi kommer att fortsätta vidta åtgärder mot de organisationer och individer som driver ett radikalt islamistiskt projekt, det vill säga den ideologi som vill förstöra republiken, sa Macron.

Regeringen har hittills beslutat upplösa en förening som Sefrioui grundat och som är närstående palestinska Hamas, och stänga en moské i en Parisförort som ska ha delat inlägg som hetsat mot läraren på Facebook.

– Allt för länge har så kallade kulturföreningar varit trojanska hästar för islamismen, och gett den tillgång till religiösa lokaler och underjordiska skolor, säger den franska regeringens talesperson Gabriel Attal.

Inrikesminister Gérald Darmanin antydde därtill i tisdags att han gärna skulle slippa se halalkött i franska mataffärer.

– Jag har alltid störts av att det finns särskilda avdelningar i mataffärer för olika typer av ‘kommunitär’ mat. Det är så det börjar, tror jag, sa inrikesministern, som betonade att det är hans personliga åsikt och att det just nu inte planeras någon lagändring.

Inrikesministern har också sagt att han vill upplösa minst två stora muslimska organisationer, vars band till lärarmordet är oklara.

– Vårt land baseras på friheter, och en del av de åtgärder och lagförslag som det talas om nu är nog mest propaganda. Alla nya lagar måste vägas mot yttrande-, förenings- och religionsfriheten, påminner juristen Clotilde Lepetit om i intervju med tv-kanalen LCI.

President Macron är väl medveten om att hans främsta rival i presidentvalet 2022, högerextrema Marine Le Pen, mobiliserar och kräver att undantagstillstånd införs i Frankrike, att ”krigslagar” stiftas mot islamismen och att alla misstänkta islamister i landet grips och interneras eller utvisas.

Radikala grupper på båda sidor driver på för ökad polarisering. Tidningen La Nouvelle République uppgav på onsdagen att hot riktats mot redaktionen, sedan den publicerat en karikatyr av profeten Muhammed på förstasidan. Samtidigt beordrades ökad polisbevakning till moskéerna i Bordeaux och Beziers, som utsatts för hot om brandattentat.

Inga kommentarer: