söndag, december 17, 2017

Advent

Kyrkans definition av advent


FÖRSTA ADVENT: JESUS KOMMER MED FRED
Bibeltexterna för första advent handlar om glädje och fest i Jerusalem. 
Folket hade länge varit förtryckta av romarna, som hade makten, men nu hade de hört att det väntades en ny kung. Äntligen skulle den nya kungen komma!
De sjöng ”Hosianna”, som betyder ”rädda oss”, en hälsningsfras som ofta användes på bibelns tid när man mötte kungen. I kyrkan sjunger vi fortfarande ”Hosianna”, för vi hälsar Jesus välkommen. 

KUNGEN RED PÅ EN ÅSNA

Folket hade säkert många föreställningar om hur flott den nya kungen skulle vara och hur festligt han skulle resa in i Jerusalem. Men den kung som visade sig vara Jesus red in i staden på en åsna och han talade om fred och frid. 

ANDRA ADVENT: VAD GUDS RIKE ÄR

Den andra söndagen i advent berättar bibeltexterna om Guds rike.
”Guds rike” är något helt annat än de riken – länder – som finns i vår synliga värld. Guds rike har inga gränser eller hinder. Det är i stället ett osynligt rike som kan finnas inom oss och vår värld.

Medan människor med vapen kan försvara åsikter och landgränser, talar Guds rike om den kärlek som kan och vill förändra.
Det är en kärlek som blir större och större ju mer vi ger av den och ju mer vi får ta emot.

TREDJE ADVENT: NÅGON VISAR VÄGEN

Den tredje söndagen i advent berättar bibeltexterna om Johannes döparen. 
Ibland behövs det människor som går före och som visar andra vägen. En sådan människa var Jesus kusin, Johannes, han som också kallades Johannes döparen.

Johannes brann för att människor skulle omvända sig, döpas och förändras som människor. Han banade väg för Jesus, och människorna fylldes av förväntan.

FJÄRDE ADVENT: MARIA FÅR UPPDRAGET ATT BLI MAMMA TILL GUDS SON

Maria var en ung kvinna som fick besök av ängeln Gabriel. Gabriel sa till Maria att hon inte skulle vara rädd och berättade för henne att hon skulle bli mamma till Jesus – Guds son.

Nu börjar ett nytt kapitel för mänskligheten. Gud blir människa och föds som ett litet barn in i vår värld. 

-

Inga kommentarer: