torsdag, juni 06, 2013

Nationaldagsfirande

Shema för nationaldagsfirandet i Enköping

Det där skrevs tidigt i morse och nu är det dags att förbereda nationaldagsfirandet i Skolparken. Det blir förhoppningsvis god mat och sedan Centerpartiets aktiviteter vid ingången mot brandstationen.

Redo för skolparksaktiviteter
Bilder från nationaldagsfirandet i Skolparken. Klicka på bilderna så blir de större.

Gatumusikanternas intåg

Celebriteter på centertorget
Kommunalråd och riksdagsledamot

Präst och riksdagsledamot i folkdräkter
Gatumusikanternas uttåg

Hojtur på grusvägar och en syrenbuske avslutar nationaldagsfirandet

Enligt SvD nobbar svenskarna firandet men Enköpingsborna är definitivt inte nobbare.

I samma tidning finns bakgrunden till nationaldagsfirandet.

Citat:
"Enligt en rolig skröna hade firandet den 6 juni med vädret att göra. Hazelius flaggfester hade två huvudsakliga syften: dels ville han ha betalande besökare till det nystartade Skansen, dels ville han lära stockholmarna hur den svenska flaggan (som fram till mitten av 1800-talet hade varit en marin angelägenhet, inget för folk på landbacken) såg ut. Flaggfesterna arrangerades under flera dagar, både sommar- och vintertid, till exempel den 6 november (Gustav II Adolfs dödsdag) och den 30 november (Karl XII:s dödsdag). Av lätt insedda skäl var stockholmarnas vilja att gå till Skansen och fira utomhus större i juni än i november.

Enligt skrönan lär Hazelius ha utvärderat en synnerligen regnig juni och kommit fram till att det räckte med en flaggfest påföljande år. Att valet föll på den 6 juni skall ha berott på att det hade regnat minst den dagen, det vill säga flest stockholmare hade mött upp just då."Inga kommentarer: