tisdag, juni 22, 2010

Svinaktiga grisuppfödare

En gris som trivs, gör de flesta mänskliga betraktare glada, men även om grisen trivs så är den kanske kannibal om den äter djurfoder som baseras på grisslaktavfall.

Dagens stora nyhet är att grisar matas med djurfoder som beretts av grisblod och grisfett.

Det här är ett etiskt problem och sannolikt inte ett medicinskt eftersom slaktavfallet kommer från friska djur som har slaktats för att hamna på våra matbord.

En lång rad av experter har uttalat sig under morgonen och antagligen kommer lagstiftningen att skärpas i EU så att organiserad djurkannibalism blir definitivt olaglig.

När dagens debatt är över, återgår allt till det normala igen och i slutet av veckan säljs danskt fläskkött som vanligt igen efter att charkuteristerna kanske har fifflat lite med bäst-före-datum-märkningen. Business as usual.

Dagens Eko
Lyssna

Citat Ekot:
"Rent grisfett smälts ut ur en illaluktande sörja av grissvålar, tarmar och köttslamsor som slakterierna inte lyckats sälja som livsmedel. Grisfettet och grisblodsprodukterna säljs sen som grisfoder över hela Europa, bland annat till Tyskland och Danmark varifrån huvuddelen av det fläskkött vi importerar till Sverige kommer ifrån. Grisarna äter alltså andra grisar."

Svinaktigt!

"I Sverige har Scan och de andra köttproducenterna kommit överens om att inte använda blod eller animaliskt fett i djurfoder till grisar och andra djur. Det är en etisk fråga enligt Margaretha Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan."

Snart kommer jag och Sofia att fixa ihop en pyttipanna på fläsk från gårdagen samt potatis, lök, korv och köttbullar.

Uppdatering: Så här blev det:
I stekpannan.
På tallriken.

Förhärdad som jag är, kommer det att smaka bra trots att det mesta av köttet kommer från grisar som kanske inte har mått så gott som jag önskar.

Nyheter 24
Glada nyheter för ATL
Sveriges konsumenter

Om grisar
Mera grisbloggat här - här och här

Inga kommentarer: