söndag, juni 13, 2010

Riddarholmsdagarna

Klicka på bilderna så blir de tydligare

Helgen var ett sprakande skådespel när Riddarholmsdagarna arrangerades.
Facebook

I går hade de otur med vädret men
denna vackra sommarsöndag underhölls jag, dotter och dotterdotter med tornerspel och gycklare samt en väldig massa medeltidsattribut av alla slag i cirka 25 montrar med mat och souvenirer.

Birger Jarl och hans hustru Ingeborg övervakade allt och tjänstefolket såg till att de trivdes.

De beridna kämparna ställde upp på rad innan tornerspelen inleddes

Sedan blev det en imponerande uppvisning där riddarna tävlade om att träffa flest ringar med sina lansarI tornerspelspausen roade gycklarna oss med en speciell sorts fotboll helt utan regler och där ingen spelare såg bollen på grund av dumstrutar framför ögonen

Innan gycklarna tog sandplanen i besittning, spelades munkboll som jag tyvärr inte fick en bra bild på men jag gör som Valfrid Lindeman, jag berättar i stället.

Uppdatering: Dotter Agneta fick tre bra bilder. Bild ett - Gråmunkarnas intåg på planen. Bild två - Spelet har börjat. Bild tre - ensam franciskanermunk mot tre gråbröder och kungaparet ser bekymrade ut.

Tre franciskanermunkar utgjorde ett lag och fyra gråmunkar det andra. Domare var en prior med allmakt och han utdömde de mest fruktansvärda straff varje gång en spelare missade det obefintliga regelverket.

Höjdpunkt nummer ett var när det uppstod en situation där domaren var täckt så att han inte kunde se vad som hände.

Då beordrade han en repris för att kunna döma rätt.

En spelare fick ta bollen i händerna visa exakt hur bollbanan hade varit och alla spelare fick upprepa exakt vad de hade gjort när domaren var skymd. Därefter kunde priorn döma rätt.

Nästa höjdpunkt var ett händelseförlopp som var för hastigt för att domaren skulle hinna uppfatta situationen korrekt med bestämdhet.

Då beordrades repris i slow motion vilket var en fantastisk uppvisning och domaren kunde konstatera att målet var gjort enligt hans oskrivna regelverk.

Utvisningarna duggade tätt och vid ett tillfälle var en franciskanermunk ensam mot tre gråmunkar. Då tvingade domaren gråmunkarna att springa baklänges när de spelade så att rättvisa uppstod.

Jag mötte ett vildsvin som just skulle sätta betarna i min fot som befann sig några centimeter under hans dreglande tryne, men då snubblade han mot en träpåle som genomborrade hans strupe och räddade min fot


En hund var synnerligen irriterad över att inte bli klappad av flickan på bänken och visade sitt missnöje med övertydlig mimik.

En liten vit mus på rymmen

Slut för idag!

Inga kommentarer: