tisdag, juli 08, 2008

Andliga ledare som goda föredömen

Klicka på bilden så blir den tydligare
När jag inventerar mina upplevelser av och med olika andliga ledare, kan jag räkna upp rätt många som jag misstänker att gör mera skada än nytta för den harmoniska andliga gemenskapen.

Naturligtvis har de flesta både goda och mindre goda egenskaper, men de som bygger sin förkunnelse helt och hållet på sitt bokliga fundament, borde definitivt ha valt ett annat yrke.

Värst och i huvudsak utan goda sidor, är de som använder Bibeln för att demontera och sätta den samman efter egna ritningar. Sådana andliga huliganer blir gärna sektledare och jag har ofta skrivit om den ökända sekten i Gränsta - Knutby, där teologiuppfinningsrikedomen skrämmer.

De goda andliga ledarna är så många så att det är svårt att peka ut några enskilda, men jag ska ändå nämna tre av dem som har fått en speciell betydelse för mig.

Martin Lönnebo utstrålar det andliga ledarskapets fulländning. Att lyssna till Martin är som att förflyttas till en bättre värld, men tyvärr tränger sig verkligheten på igen efter några dagar.

Då behövs de andliga ledare som fördjupar sig i det dagliga livets hinder, förtryck och glädjeämnen.

Dit hör Karin Långström Vinge, som förresten är veckans sommarbloggare i tidningen Dagen.

Karin har en sällsynt förmåga att visa okuvlig styrka utan att skada.

Dit hör också Karl af Hällström, som förutom sin klokt skrivna blogg, har skrivit HBT-Bibeln, ett dokument som borde vara obligatorisk läsning för den som vill bli präst.

Inga kommentarer: