onsdag, juni 25, 2008

Vågkraft är energiomvandling med förnuft

Nu börjar äntligen intresset för vågkraften vakna. Den här artikeln ger hopp om att sunt förnuft snart ska styra energimyndigheternas planering.

Vetenskapsradion om vågkraften

"Sol vind och vatten" sjöng Ted Gärdestad och skanderades det i demonstrationerna med Folkkampanjen mot kärnkraft.

Sol vind och vatten, är de enda naturliga energikällorna och det naturliga är att utnyttja de resurserna så att energimovandlingen ger minsta möjliga miljöstörning.

Alla andra former för energiomvandling medför råvaruutvinning och avfallshantering, med för våra efterkommande, förödande effekter.

Citat:
"20 villor på den bohuslänska ön Gullholmen blir först ut med att få sin ström från vågornas kraft. Om några veckor kommer deras hushållsel från ett vågkraftverk utanför halvön Islandsberg i Lysekil.

Bakom konstruktionen står Mats Leijon vid Institutionen för elektricitetslära, Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.

– Att på sikt fasa ut de fossila bränslena är inget jättestort tekniskt problem, snarare ett mentalt. Politikerna kan helt enkelt för lite om energi, säger han till Dagens Nyheter."

"Enligt Uppsalaforskarna är den svenska potentialen för vågkraft lika stor som den årliga produktionen från en normalstor kärnreaktor, 10 terawatt-timmar. I Norge och Storbritannien kan vågkraften ersätta femtio sådana kärnkraftverk i vardera landet, cirka 500 terawatt-timmar."
Tidigare i bloggen om vågkraft här.

Uppsala Universitet om vågkraft.


Vattefall om vågkraft

Seabased


Klicka på rubriken och läs mera om vågkraft som tillsammans med direkt solenergiomvandling, vindkraft och traditionell vattenkraft, är framtidens energiutnyttjande.

Klicka på etiketten #Miljö, Energi" längst ned och rulla förbi detta inlägg om det ligger överst.

Mera här och här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Mycket intressant text.
Jag undrar dock var du hämtat citatet/imformationen "Enligt Uppsalaforskarna är... "
MVH
En gymnasie student

Germunds Blog sa...

Hej anonym gymnasiestudent,

Högst upp finns länken artikeln

Delar av den artikeltexten är kursiverad och omgiven av citattecken. I den citerade texten finns orden "Enligt Uppsalaforskarna", som alltså inte är mina, men om du vill veta vad uppsalaforskarna gör i ämnet, rekommenderar jag att du klickar på de sista tre blå länkarna.