söndag, juli 28, 2019

Peter Weiderud


Från Ledarsidorna.se

"Sverige byter allierade i Mellanöstern – Sämre relationer med Saudiarabien och Egypten

Tisdag 13 Aug 2019

Rökridåerna kring stängningen av Svenska Institutet i Alexandria skingras nu. Det finns nu skäl att anta att det inte var på Sveriges initiativ som institutet stängdes. Det provocerades fram genom att den svenske direktören agerade på ett för den egyptiska regeringen olämpligt sätt. Oavsett vad så blir Sveriges nya inriktning av utrikespolitiken, med nya allierade i Mellanöstern, tydliga med de samarbeten direktören byggt upp innan han lämnade Alexandria under brådstörtade former. Och som visar sig fortsätta när han väl kom till Stockholm.

Peter Weiderud, S, lämnade under sommaren 2018 utan förvarning sin tjänst som direktör vid Svenska Institutet i Alexandria och tjänstgör idag som opolitisk handläggare vid Utrikesdepartementet. De förklaringar som ges av UD, att institutet stängde utan förvarning på grund av höjd hyra visade sig inte stämma. Tvärtom förhandlades avtalet om redan 2017 och löper ut först i februari 2020 varför lokalerna står tomma idag. Med samma hyra.

Weiderud var sedan den 1 april 2015 direktör på Svenska institutet i Alexandria med uppdrag att bredda, fördjupa och utveckla dialogen med ett område som sträcker sig från Marocko till Persiska viken men återvände till Sverige utan egentlig förklaring under sommaren 2018.

Weideruds sorti har numera fått en sannolik förklaring baserat på vad han gjort under mellantiden i Stockholm tills han, enligt uppgift, den 1 september inleder en fast anställning vid regeringskansliet med placering på UD KH. Utrikesdepartementets enhet för Konflikthantering.

Som en av Weideruds första arbetsuppgifter sedan han omplacerades från Alexandria till UD i Stockholm har han studerat och analyserat de rapporter om Muslimska Brödraskapet och motsvarande som beställts eller publicerats av bland annat MSB, Försvarshögskolan och Försvarets forskningsinstitut. Dessa rapporter belyser bland annat salafism och jihadism i allmänhet och Muslimska Brödraskapet i Sverige i synnerhet.

Rapporten till UD:s politiska ledning och Per Enarsson som beställare, enhetschefen vid UD KH, är ett exempel på politiskt färgade förslag som om de genomförs innebär poltitisk intervention från UD in på andra departement och myndigheters ansvarsområden. En logisk konsekvens av en politiserad tjänstemannakår. Per Enarsson är en av undertecknarna av 261-listan vars existens Ledarsidorna var först med att rapportera om. Per Enarsson är idag aktuell med att flytta till New York med sin hustru Anna Karin Eneström som blir ny FN-ambassadör. Enarsson är sedan tidigare väl etablerad i UD:s ”Dirty Dozen”.

Weideruds slutsatser och förslag i denna första rapport innebär att arbetet mot jihadism och våldsbejakande islamism i praktiken skall lyftas från de statliga myndigheterna som idag ytterst ansvarar för frågan till enheten på UD där han själv tjänstgör som skulle få ett övergripande ansvar. Samtidigt kommer Weiderud med en rad påståenden som att Sveriges internationella samarbetspartners som till exempel att både den tyska och den holländska säkerhetstjänsten har en allt för spänd inställning till jihadism.

Weiderud framför i rapporten slutsatsen att UD tar över det övergripande ansvaret för arbetet mot islamistisk terrorism i samarbete med Uppsala Universitet (där bland annat professor Mattias Gardell arbetar), istället för de myndigheter som ansvarar för arbetet idag; Säpo, MUST, FHS och MSB.

Mer läsning: UD intervenerar i andra departements ansvarsområden

Detta var den första signalen på att regeringen nu byter kurs. Den andra kom under vårvintern 2019 i en underlagspromemoria framtagen som besluts- och budgeteringsunderlag beslutad av samme Per Enarsson för en interreligiös konferens med Weiderud som handläggare och där kabinettsekreterare Annika Söder skulle invigningstala.

Konferensen var resultatet av en längre tids samarbete med tankesmedjan Institute for Islamic Strategic Affairs, IISA, i London. IISA är en i praktiken helt okänd tankesmedja med, vad det ser ut som, fem anställda. Weiderud beskriver den som ”en organisation med smal administrativ bas” men med goda kontakter i regionen för att kunna anordna en interreligiös fredskonferens under svenskt värdskap vid ambassaden i Amman, Jordanien.

IISA präglas av att systematiskt ha raderat tidigare rapporter från sin hemsida. Sökträffar ger omfattande resultat men bakom sökträffarna är alla dokument och andra spår raderade. På dess Facebooksida, med lågt uppdateringsintervall, framkommer dock desto mera. IISA tar en tydligt allmän USA-fientlig position och i är i synnerhet negativt inställda till USA:s president Donald Trump redan vid presidentvalskampanjen 2016. En annan tydlig position i deras egna uppdateringar och få rapporter som fortfarande är tillgängliga är att IISA är öppet kritiska och motståndare till den egyptiska regeringen och dess president, den tidigare generalen och fältmarsalken Abd al-Fattah al-Sisi.

Konferensen som Weiderud föreslår att UD skulle fördela 650 000 kronor till skulle inte omfatta inbjudningar till GCC-länderna som domineras av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten och inte heller Israel. I praktiken skulle de enda länder som passerade IISA och det svenska utrikesdepartementets nålsöga vara de som antingen har en positiv relation till eller domineras av Muslimska Brödraskapet, Iran, Turkiet samt Hezbollah i Libanon. Det vill säga, endast en av sidorna i den komplexa konflikt som har minst tre poler eller sidor.

Sverige klev in som sponsor och värd till en interreligiös fredskonferens exklusivt för de parter som redan har allierat sig mot Israel, USA och Saudiarabien.

De signaler detta skickar ut till omvärlden och slutsatserna som kan dras är därmed tydliga:

Sverige närmar sig allt tydligare tillsammans med Iran, Turkiet samt de länder där Muslimska Brödraskapet har någon form av inflytande,
Peter Weideruds plötsliga sorti från Alexandria kan nu förklaras med hans alltför intima samarbete med organisationer som ISA som öppet markerat sin sympati för Muslimska Brödraskapet och sitt motstånd mot dagens egyptiska regim. Även tankesmedjans explicita avståndstagande till president Donald Trump, en av Egyptens viktigaste allierade, spelar in,
Närmandet bör inte ses som Weideruds eget initiativ. Weideruds goda kontakter är kända sedan decennier tillbaka med dessa religiösa miljöer och han fick sin tjänst i Alexandria med anledning av dessa. Inte trots dessa,
Det intima samarbetet med tankesmedjan som Weiderud vitsordar började i Alexandria enligt underlagspromemorian fortsatte att fördjupas även efter hans plötsliga flytt till Stockholm samt
Sprickan mellan utrikesdepartementet som vill fjärma sig från USA, och försvarsdepartementet som på sin sida fördjupar samarbetet är uppenbar för alla verksamma i den utrikespolitiska kontexten.
Med konferensen, men även andra uttalanden, bör Sveriges positionsbyte, från att i huvudsak varit allierad och strategisk partner till USA i regionen sedan decennier tillbaka till att istället närma sig den i huvudsak USA-fientliga axeln Doha-Teheran-Ankara. Därmed förändras även Sveriges roll och synen på svenskarna.

Sverige står allt närmare och agerar allt oftare med den axel som domineras av Muslimska Brödraskapet, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, mullorna i Teheran samt de terrorklassade organisationerna Hezbollah och Hamas."

Inga kommentarer: