söndag, april 19, 2009

HavsnivåhöjningenNär jag cyklar hem från hamnen, känns det som att jag åker på en plan yta så att om vattennivån skulle stiga en meter, skulle vattnet komma in på altanen, men Flood Maps visar att så illa är det inte. Klicka på bilderna för att se skillnaden mellan nu och när landisarna har smält så att havsnivån har stigit sju respektive 14 meter.

Vetenskapsradion

Havsytan steg snabbt i förra värmeperioden, Frankrike diskuterar vinets farlighet och tyska kalvar blöder till döds i oförklarlig sjukdom.

Havsytan steg tre meter på 50 år
Om hela Grönlands is smälter så ökar havsytan med närmare 7 meter brukar det sägas. Något som i så fall anses handla om en process på flera hundra år. Men i veckan kom en studie som visar att havsytan vid ett tidigare tillfälle har stigit med tre meter på bara femtio år. Det skedde för 120 000 år sedan – före den senaste istiden.
Sven Börjesson intervjuar Anton Eisenhauer vid Leibniz Institute of Marine Science i Tyskland, som är en av artikelförfattarna, och Axel Naver talar med danska isprofessorn Dorthe Dahl Jensen om risken för att isar snabbt försvinner ner i havet och bidrar till en högre havsnivå.

 Snabb havsnivåhöjning för 121 000 år sedan
 Isfysikern Dorthe Dahl-Jensen om isar som förstörs snabbt

Lyssna också på Vetandets värld: Isarna och deras okända välgörare från den 9 april.

Inga kommentarer: