Allt om slödder
Åklagarna: 17-åring och 21-åring skulle mörda Vårbynätverkets dödsfiende
Jätteåtalet mot flera av Stockholms gängledare lämnades på tisdagsmorgonen in till Södertörns tingsrätt. Åklagarna beskriver i detalj hur det ska ha gått till när mord, bombdåd och kidnappning av en 17-årig rapartist planerades. Den huvudåtalade 32-åringen är den som påstås ha styrt allt via en Encrochat-mobil från Spanien.
En av de tyngsta åtalspunkterna gäller mordförsök på en 28-årig fiende till både det omskrivna Vårbynätverket och en kriminell gruppering i Hagsätra. Ledarna för nätverken ska i mars förra året ha kommit överens om en plan för hur 28-åringen skulle dödas i Västerås.
I början av april 2020 skulle det ske. En lägenhet förbereddes, flyktbilar ordnades, vapen införskaffades och ett stort antal betrodda män gavs olika roller. Till skyttar utsågs en 17-årig pojke och en 21-årig man, båda tillhörande Vårbynätverket.
”Skyttarna och chauffören oljar vapen, beger sig till platsen där målsäganden bor, gömmer sig i en skåpbil, redo att skuta ihjäl målsäganden så fort han visar sig utanför sin bostad”, skriver åklagare Anna Stråth i sin sammanfattning av åtalet.
Som DN tidigare berättat avbröts planerna av att polisen grep 28-åringen för vapenbrott, men Anna Stråth menar att de misstänkta ändå gjort sig skyldiga till mordförsök.
Vårbynätverket tänker dock inte ge sig, hävdar åklagaren. Förr eller senare kommer 28-åringen släppas ut – och då ska han dö – precis så resultatinriktad är 32-åringen, enligt åklagarens sammanfattning av hela åtalet.
En okänd person får därför i uppdrag att mörda 28-åringen – för en miljon kronor. Enligt utredningen ville den okände person som åtar sig uppdraget ha 1,5 miljoner kronor, men man lyckas förhandla ner priset på 28-åringens huvud. För detta åtalas den utpekade ledaren och en av hans underhuggare för stämpling till mord.
I åtalet beskrivs Vårbynätverket som en disciplinerad brottsorganisation av maffiakaraktär. I toppen sitter den 32-årig man som, enligt åklagarna, styrt nätverket från Madrid i Spanien. I åklagarnas bevisuppgift påstås följande:
”Nätverket består av drygt 30 personer som alla betalar 3.000 kr per månad i medlemsavgift. Pengarna går bland annat till vapen. Nätverket består av en ledare (nivå 3), några ”kaptener” (nivå 2), och ett antal team bestående av teamledare/”kaptener i fältet” och ”soldater” (nivå 1. ”Soldaterna” patrullerar området, har alltid har vapen på sig eller nära till hands, och har ett inarbetat system för att snabbt kommunicera om polisen kommer till området. ”Soldaterna” rapporterar till ”kaptenen i fältet”, som rapporterar till ”kaptenen”, som rapporterar till ledaren. Nätverket är hierarkiskt uppbyggt, ledaren instruerar ”kaptenerna” att bestraffa och belöna ”soldaterna”, och medlemmarna ber ledaren om lov att misshandla andra personer, att sälja narkotika och så vidare.”
Fem av dem åtalas för en sprängning på en bilfirma i Haninge under natten mellan den 22 och den 23 maj förra året. Samma natt placerades en bomb under en bil i Norsborg, tillhörande firmans ägare. Enligt åklagarna ska motivet ha varit hämnd för en bilaffär. Åklagarna pekar även här ut 32-åringen som drivande kraft.
Ytterligare en åtalspunkt gäller den omskrivna kidnappningen av en framgångsrik 17-årig rapartist. 32-åringen och tre andra ska, enligt åtalet, med brutala metoder ha planerat att komma över pojkens tillgångar.
”Han har tjänat mycket pengar på sin musik och han ofta bär dyra smycken och en Rolex- klocka”, skriver åklagare Anna Stråth om 17-åringen.
Enligt Stråth försökte Vårbynätverket gillra en fälla för pojken med hjälp av rapartisten Yasin Mahamoud, som i sin tur knyts till det kriminella nätverket ”Shottaz”. I ett senare skede utvidgades planerna till att även omfatta hot om sprängningar. Syftet ska ha varit att få 17-åringen och hans familj att betala tre miljoner kronor.
Enligt åtalet ska den 32-årige ledaren ha informerat en annan medlem – tidigare känd som en lovande fotbollstalang – om hur ”han kommer att fixa en bomb” som ska placeras utanför rapartistens mammas bostad. Men när bombdådet väl ska genomföras avbryts plötsligt planerna. Anledningen är den polisbevakning som finns på platsen – och gängmedlemmarna bestämmer sig för att avvakta, enligt åtalet. Den aktuella bomben beslagtas av polisen den 2 juni i en lägenhet i Vårberg.
Under utredningen har polisen även gjort stora vapenbeslag. I ett förråd i Vårby hittades 19 skjutvapen, magasin, ljuddämpare och en stor mängd ammunition. Och på en kolonilott i Vårby grävdes fem automatkarbiner upp ur en gömma i marken.
Utöver detta finns uppgifter om två kulsprutepistoler, sju handgranater och 7,2 kilo dynamitsprängämne ska ha funnits i nätverkets besittning – kontrollerade och redo att användas för planerade brotten.
– Det är uppseendeväckande hur stor vapenarsenal de involverade hade tillgång till, säger åklagare Anna Stråth om de åtalspunkter som rör bland annat synnerligen grovt vapenbrott.
Slutligen åtalas 32-åringen och flera andra för storskalig narkotikahandel. Enligt Anna Stråth ska nätverket ha hanterat kokain för närmare 60 miljoner kronor och den utpekade ledarens 28-årige bror pekas ut som ”platschef” för ett narkotikalager i Vårby. Härifrån ska kokainpartier dels ha leverats i halv- och helkilosposter till samarbetspartners runtom i landet, dels ha distribuerats i södra Stockholm av Vårbynätverkets egna säljare. Enligt åtalet ska de sistnämnda ha använt särskilda bilar med specialbyggda lönnfack
Andra åtalspunkter rör beslag av cannabis och amfetamin. Bland ska 20 kilo amfetamin ha levererats till Tumba.
– Man kan inte dra någon annan slutsats av upplägget än att det här pågått under en längre tid, säger kammaråklagare Anna Stråth.
Som DN tidigare berättat nekar den utpekade 32-årige ledaren till alla brottsanklagelser.
Googling Shottaz