Den övre bilden visar midsommaraftonens lunch och den undre potatisen ska bakas i microvågsugnen. Klicka på rubriken och läs om potatis.
Det är enligt FN, potatisens år i år och det måste vi fira.odla.nu om potatisSLU om potatis
Tasteline om potatisJag om potatis:Potatiskakor två portionerMixa fyra medelstora skalade fasta potatisar med en stor gul lök, två vitlöksklyftor och en deciliter rågmjöl. Använd mixerknivarna och högsta hastighet. Kör länge så att det blir en vit smet. Tillsätt lagom mycket soja för färgens och sältans skull. Lite nymald svartpeppar passar också bra.
Platta ut kakor med en centimeters tjocklek i väloljad het stekpanna med nonstickbeläggning. Stek färdigt på medelvärme cirka 20 minuter.
Ät med stekt fläsk
Lägg färskpotatis av minsta storleken i en långpanna. Blanda med olja, grovt salt, timjan och svartpeppar och stek i ugnen 225C° i 25 minuter.
Tid: 40 minuter
4 portioner
i kg potatis - 2 syrliga äpplen - 1 liten bit purjolök - 1 bit ca 15 cm gurka
ca 8 rädisor - Dressing: 2 dl gräddfil - 1 dl lättmajonnäs - 2 msk senap
1 krm salt - ½ krm vitpeppar - 2-3 msk finhackad gräslök
Koka potatis (helst färskpotatis) och låt kallna.
Gör dressingen: Rör samman gräddfil och majonnäs och smaksätt den med senap och kryddor i en skål.
Blanda i gräslöken.
Skär den skalade och kalla potatisen, äpplena och gurkan i tärningar.
Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor.
Tärna rädisorna.
Lägg i skålen med dressingen och rör om ordentligt men försiktigt.
Låt gärna salladen stå en stund och ta smak.
Servera den kall till kött-, fisk- och fågelrätter.
Fyra personer ca 1 kg färskpotatis
1 stor rödlök
1/2 squash
100 g fetaost
2 msk kapris
Kryddor tex. vitlökspulver, chiliflakes, salt,
svartpeppar, cayennepeppar, franska örter
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 g.
Skala och skär potatisen i små tärningar.
Finhacka rödlöken och skär squashen i små tärningar.
Blanda ihop potatis, rödlök, squash, kapris och kryddorna i en smord ugnssäker form.
Sätt in i ugnen. Efter 15 minuter smula över fetaost och gratinera ytterligare 15 minuter.
Servera med veggiebiffar och kall sås Feta&Oliv (Arla).
Potatisplättar med champinjoner tomatsallad 4 personer.
300 gram kokt potatis, 1/2 msk mjöl, 1 finhackad gul lök, 1 burk champinjoner, 1/2 msk färsk rosmarin, salt och peppar, 3 dl ströbröd, brynt smör. 2 burkar cocktailtomater, 2 finskurna selleristjälkar, 1/2 dl olivolja, 1 msk balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Pressa potatisarna och blanda dem med mjölet. Fräs löken, murklorna och rosmarinen i lite smör och olja och rör sedan ner det i potatissmeten. Tillsätt lite mer mjöl om smeten inte är tillräckligt fast och smaksätt med salt och peppar.
Låt smeten svalna lite och forma sedan potatisplättar med hjälp av händerna. Rulla dem i ströbrödet och stek dem gyllenbruna i smör och olja på båda sidor. Ringla det brynta smöret över potatisbullarna och servera dem med tomatsallad som tillbehör.
Dela tomaterna och blanda dem med de övriga ingredienserna. Smaksätt med salt och svartpeppar.
Tidigare om potatis