torsdag, april 08, 2021

Migration


Det införs ett undantag för särskilt ömmande omständigheter i migrationslagstiftningen. Tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel och försörjningskraven stramas upp för anhöriginvandring. Det är några punkter i det nya regelverk som regeringen föreslår.

Regeringen kallade på torsdagen med kort varsel till pressträff om den framtida migrationspolitiken. Pressträffen hölls av justitieminister Morgan Johansson (S) och nya språkröret Märta Stenevi (MP) som är jämställdhetsminister med ansvar även för bostäder, segregation och diskriminering.

– Min bedömning är att det här förslaget här förutsättningar att passera genom riksdagen, säger Morgan Johansson.

En huvudpunkt är att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, vilket har gällt även under den tillfälliga lagen. Förslaget till ny lag innehåller också en särskild prövning för den som ansöker om permanent uppehållstillstånd. Det handlar om egen försörjning, kunskaper i svenska och samhällskunskap samt vandel.

Ett beslut måste tas innan sommaren om ett mer långsiktigt regelverk för migrationen. Den tillfälliga lag som infördes efter den stora flyktingvågen 2015, och innebar en kraftig åtstramning, löper ut i juli.

På senare tid har debatten kretsat mycket kring frågan om en humanitär skyddsgrund. Det handlar om en säkerhetsventil för dem som saknar skyddsskäl men av humanitära skäl ändå bör ges uppehållstillstånd, exempelvis för att man hunnit skaffa sig en stark personlig anknytning till Sverige.

Liberalernas Nyamko Sabuni har hotat med att hennes parti kan lämna Januariavtalet om regeringen går vidare med den utformning som varit ute på remiss. Bland andra Migrationsverket varnade för att skyddsgrunden inte var tillräckligt precist formulerad utan öppnade för rättsosäkerhet.

Morgan Johansson uppger att regeringen har varit i kontakt med Liberalerna under beredningen. Han gör bedömningen att förslaget i sin nuvarande utformning tar hänsyn till Liberalernas invändningar. Särskilt pekar han på att säkerhetsventilen endast ska gälla dem som befinner sig i Sverige legalt.

Miljöpartiet har slagits hårt för att få med en humanitär skyddsgrund som inte är alltför snäv. Språkröret Märta Stenevi betonar att detta också ger en ny chans för de ensamkommande flyktingungdomarna

– Jag är inte minst glad för att vi nu får en möjlighet för dem som har omfattats av gymnasielagen, som är här legalt men också har lagakraftvunna beslut emot sig, att de ska kunna få sin sak prövad mot den humanitära skyddsgrunden, säger Märta Stenevi.

Försöken att lösa frågan i en parlamentarisk kommitté med alla riksdagspartierna havererade i somras. Istället för bred enighet blev resultatet 26 förslag med olika majoriteter. Endast Socialdemokraterna stod bakom alla 26. Miljöpartiet ställde sig bara bakom tre av dem.

Innan förslagen gick på remiss gick Socialdemokraterna Miljöpartiet till mötes med några lättnader som gällde bland annat den humanitära skyddsgrunden och gymnasielagen för ensamkommande flyktingungdomar.



Regeringen presenterar ny migrationsöverenskommelse

På torsdagen gav regeringen besked om den framtida migrationspolitiken.

– Vi går över till tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

Vid pressträffen gav regeringen besked om de förslag till nya migrationslagar som nu ska granskas av Lagrådet.

Syftet med den nya lagstiftningen är att få till en bättre balans mellan rättigheter och skyldigheter, säger Märta Stenevi (MP).

– Jag är väldigt glad att vi kan lägga fram den här migrationslagstiftningen.

Ny huvudregel

Sedan presenterade Morgan Johansson de nya lagförslagen, som han menar kommer att göra att Sverige ligger i linje med andra EU-länder.

– Vi går över till tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel.

För den som har flyktingstatus kommer uppehållstillstånden gälla för tre år. Efter det kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Försörjningskraven för anhöriginvandring behålls, vilket innebär att du måste ha en bostad och en inkomst som lever upp till kraven.

”Rimligt krav”
För att få permanent uppehållstillstånd ska man kunna försörja sig själv. Det ska krävs också krävas grundläggande kunskaper i svenska och samhällskunskap.

-  Det är ett rimligt krav att ställa, säger Morgan Johansson.

Det ska också göras en vandelsprövning, där man bland annan tar hänsyn till om den som söker har begått något brott.

Märta Stenevi gick sedan igenom de kompletterande förslagen och sa att man kommit överens om en humanitär grund. Där föreslås att man ska kunna ge tillfälliga uppehållstånd till barn och vuxna när det finns särskilt ömmande omständigheter.

– Det här är en undantagsbestämmelse och personer som befinner sig här illegalt omfattas inte av bestämmelsen, säger Märta Stenevi.

Ensamkommande som omfattas av den så kallade gymnasielagen ska kunna prövas enligt den humanitära skyddsgrunden.




Inga kommentarer: