fredag, december 11, 2020

Gymnasieamnestin

Nedanstående beslut kommer oundvikligen att leda till frågor och spekulationer!

Varför ska unga män från Afghanistan prioriteras?

Vad händer om de så kallade flyktingbarnen får permanent uppehållstillstånd och kräver att få förenas med hustru och barn?
 
Drygt 30000 "ensamkommande barn kom till Sverige och fick boende för drygt 3000 kronor per dygn.

30000X3000X365=90 miljoner gånger 365 dagar=cirka 33.000.000.000 kronor per år.

Det är många nollor i trettiotre miljarder!

33 miljarder är nästan lika mycket som hela ulandsbiståndet!


”Låt ny humanitär grund gälla ensamkommande”

Centerpartiets ledare Annie Lööf och migrationspolitiska talespersonen Jonny Cato.

En ny, humanitär grund i migrations­lagstiftningen bör formuleras så att den kan omfatta även ensam­kommande som inte når upp till kraven för permanent uppehålls­tillstånd enligt gymnasie­lagen. Det skriver Annie Lööf och Jonny Cato, C.

Runt om i världen flyr människor från krig och förtryck. Centerpartiet är stolt över att Sverige under många år tagit ett stort ansvar för att vara en fristad för de människor som behöver skydd. Under de senaste åren har dock tillfälliga lagar ersatt varandra och behovet av en mer långsiktig och hållbar migrationspolitik blivit allt tydligare. När nu den migrations­politiska kommitténs betänkande ska omvandlas till lagtext behöver en permanent migrationslagstiftning innefatta en ny, utökad humanitär skyddsgrund. Det är en viktig säkerhetsventil för att skapa en medmänsklig, rättssäker och rättvis behandling av människor och är bättre än justeringar av en bristfällig och temporär gymnasielag.

När betänkandet från den migrationspolitiska kommittén nu ska omvandlas till lagstiftning kommer Centerpartiet särskilt bevaka de delar vi prioriterade redan i migrationspolitiska kommittén.

Människor som flyr undan krig och förtryck måste alltid kunna få sin asylrätt prövad i Sverige. Det handlar om att Sverige ska uppfylla internationella konventioner, men för oss handlar det också om våra värderingar om medmänsklighet. Det handlar om att värna de mest utsatta. Det är därför självklart för oss att försvara asylrätten, men också att Sverige inte ska ha ett volymmål.

Centerpartiet vill att föräldrar och barn ska kunna återförenas. Att det betänkande lagstiftningen nu ska vila på ger möjligheten för föräldrar och barn på flykt att återförenas är en mycket viktig humanitär seger som vi är stolta över.

Den person som kommer till Sverige måste kunna lita på att få en rättssäker asylprocess, med en individuell bedömning. Därför säger Centerpartiet nej till generella amnestier, då de varken tar hänsyn till skyddsbehov eller enskilda människors situation. Lagstiftningen har under de senaste åren ändrats med några års mellanrum. En långsiktig migrations­lagstiftning är en viktig del för att upprätt­hålla rättssäkerheten. Samtidigt har brister i asylprocessen uppmärk­sammats, som att vissa biträden inte fullgjort sitt uppdrag på ett tillfredställande sätt. Vi vill se en bredare utredning som ser över rättssäkerheten i asylprocessen brett.

Sverige har i dag en restriktiv humanitär grund. Detta behöver förändras, så att det finns en riktig säkerhetsventil där de mest ömmande fallen som av någon anledning inte passar in i andra kategorier, får möjlighet att stanna. Regeringen har presenterat en ny version av humanitär grund som ska vara med i propositionen, som prioriterar barn och unga men också ger möjlighet för vuxna med särskild anknytning till Sverige att stanna. Centerpartiet har länge drivit på för denna mer generösa grund för barn.

Med hjälp av den humanitära grunden för vuxna ser Centerpartiet en möjlighet att skapa långsiktiga förutsättningar för dem som på laglig grund vistats länge i Sverige utan att ha begått brott och har en stark förankring i samhället. Genom en klokt utformad lag kommer det vara möjligt att skapa en sammanhållen migrationspolitik som kan hålla över tid och som inte kräver ytterligare förändringar eller tillfälliga lagar.

Det finns vissa som sökt sig till vårt land som drabbats särskilt av ryckigheten i vår lagstiftning. De unga människor som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen och avslutat sina studier har fått försämrade möjligheter i och med pandemins påverkan på arbetsmarknaden. Detta är personer som vårt samhälle redan investerat mycket i och de är i många fall etablerade i samhället. Regeringens förslag om förändringar i gymnasielagen slår däremot orättvist och godtyckligt.

Centerpartiet stödjer inte dessa förändringar. Vi ser i stället en annan väg framåt, som ger mer långsiktiga förutsättningar för den som haft uppehållstillstånd, varit skötsam och har en stark anknytning till landet.

Den nya, humanitära grunden bör utformas så att den är en säkerhetsventil för de mest ömmande fallen som också ska kunna få skydd. Det kan till exempel handla om människor med svåra sjukdomar eller där andra typer av ömmande skäl föreligger.

Centerpartiet vill också att den formuleras så att även de ensamkommande som fått uppehållstillstånd på grund av gymnasielagen kan omfattas om de avslutat sina studier, levt laglydigt och har en stark förankring i Sverige, men som inte når upp till kraven för att få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Då den nya humanitära grunden föreslås börja gälla i sommar betyder det att de i stället skulle ges möjlighet att prövas mot den nya, utökade humanitära grunden. De skulle då kunna få förlängt tillfälligt uppehållstillstånd och mer långsiktiga förutsättningar och möjlighet att planera sitt liv.

Centerpartiet menar också att ensam­kommande barn som fått asyl, vars skydds­behov upphör i lagens mening vid 18-årsdagen, ska kunna omfattas. En sådan, långsiktig lösning för de ensamkommande har vi förordat ända sedan innan gymnasielagen presenterades, vi är därför glada att det nu finns en förutsättning att skapa det. Det kan skapa bättre och mer långsiktiga förutsättningar för dem i den gruppen som genomfört studierna, skött sig och har förankring i samhället.

Det är dock viktigt att den nya humanitära grunden även fortsättningsvis är just en säkerhetsventil. Den bör inte skilja sig väsentligt från utlänningslagens bestämmelser, utan endast omfatta de mest ömmande fallen och de med stark anknytning till Sverige som haft uppehållstillstånd.

Sverige har nu chansen att skapa en långsiktig, ansvarsfull och medmänsklig migrations­politik. En lag byggd på den migrationspolitiska kommitténs betänkande tillsammans med en klokt utformad humanitär grund kan innebära slutet för fem år med ständigt lappande och lagande genom dåligt utformade tillfälliga lagar. Vi hoppas att andra partier nu också är redo att skapa en långsiktig migrationspolitik byggd på medmänsklighet och ordning och reda.

Annie Lööf (C) partiledare
Jonny Cato (C) migrationspolitisk talesperson


Inga kommentarer: